Липса на пари спира рехабилитацията и профилактиката

Липса на пари е основанието, поради което Националният осигурителен институт /НОИ/ съобщи, че окончателното  изчерпване на предвидените средства, т.е. липсата на пари в Бюджета на държавното обществено осигуряване за 2016 г., е принуден да предприеме някои стъпки в посока прекратяване на програмата за профилактика и реалибилатация.

Напомнянето е категорично: три месеца преди изтичане на годината регионалните поделения на НОИ ще спрат да издават удостоверения за нуждаещите се с право на рехабилитация и профилактикаа. Така че, тези, които имат особена нужда от това лечение, трябва да успеят да се вредят най-късно до 3 октомври, след което такива искания няма да бъдат приемани.

Програмата за рехабилитация и профилактика започна тази пролет от края на март и за нея бяха предвидени  17 902 942 лв. До средата на септември са разрешени за изпълнение 40 300 удостоверения и до изчерпването окончателно на предвидената сума може да се разреши най-много още на 4000 души да ползват паричната помощ. Останалите, независимо от техните потребности, ще трябва да чакат до откриването на следващата програма, което вероятно ще стане през пролеттта на 2017 година.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *