Литва е първата европейска страна, която ще получава газ от САЩ

Литва ще бъде първата европейска държава, която ще получава втечнен природен газ от САЩ. Това ще стане през февруари 2016 г. в терминала „Независимост“, който от януари тази година работи в Клайпеда, предаде Reuters, като се позовава на свои източници.

Според един от тях преговорите за първата пратка продължават, а Lietuvos Energija искала американският газ да бъде продаван на цени под тези, които действат в момента за руския.

На „Независимост“ засега доставя единствено норвежката Statoil, но още през февруари бе подписано предварително споразумение между американската Cheniere Energy и литовската Litgas. Компанията Cheniere Energy изгражда първият от 40 години насам терминал за износ на втечнен природен газ в САЩ.

Норвежките доставки не притесниха особено Москва, но ако американските обеми са значителни, „Газпром“ ще трябва да реагира, коментират анализатори за Reuters.

Агенцията определя американската доставка за Литва като жест към балтийските държави, силно зависими от руската енергия, както и „вероятен първи изстрел в ценова война за пазарен дял в задния двор на Москва“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *