Лихвите за АЕЦ „Белене“ по 10 милиона на месец

Безхаберието на българските политици вече придобива съвсем уродливи измерения. „Атомстройекспорт“ спечели делото за АЕЦ „Белене“, НЕК трябва да плати на руснаците 550 млн. евро (и още 70 млн. евро адвокатски хонорари и съдебни такси), като за всеки ден неплащане се начисляват по 167 000 евро лихви, а управляващи и опозиция нехаят. Вместо да намерят светкавично решение за погасяване на дълга, така че да не се натрупват лихви, министрите се суетят с разговори, преговори и работни групи, а БСП поиска Народното събрание да се събере спешно, за да отмени мораториума върху проекта АЕЦ „Белене“. Вчера премиерът Бойко Борисов обясни пред в. СЕГА, че се надява да има някакво „пакетно“ решение – за оборудването и за задължението, идния месец. Само че простите сметки за лихвите, които увеличават дълга към руснаците, са стряскащи – всеки месец се трупат нови 10 млн. лева за закъснението.

Когато излезе осъдителното решение на международния арбитраж, Борисов обяви, че иска месец, за да намери решение за трудния казус – какво да се прави с произведеното оборудване за Белене и как да се погаси задължението към руснаците. Срокът, който премиерът сам си даде, изтече вчера, 10 август, а решение няма. На 10 юли премиерът Бойко Борисов твърдеше, че има няколко варианта за решаването на казуса и че се водят преговори. Управляващите и сега твърдят, че се надяват заедно с руската страна да открият инвеститор, готов да дострои „Белене“, да вземе произведените реактори и да плати за тях вместо НЕК. Дори да е възможна, такава комбинация би отнела много време, а руснаците пак ще искат да си получат неустойките. Другата „спасителна“ идея – Иран или някоя друга ядрена държава да купи произведеното за Белене оборудване, угасна бързо, още при визитата на Борисов в Техеран.

Бъдещето на централата едва ли ще бъде решено в рамките на седмици или месеци. Засега налице е само поканата на министъра на енергетиката Теменужка Петкова до ръководството на „Атомстройспорт“ София да бъде домакин на двустранна среща между 15 и 30 август. Руснаците дори още не са потвърдили, че са получили поканата. Междувременно от Русия вече няколко пъти съвсем директно заявяват, че си чакат парите, като напомнят, че всеки ден закъснение товари сметката за АЕЦ „Белене“ с нови 167 000 евро.

На този фон БСП реши, че депутатите трябва незабавно да прекратят ваканцията си, за да гласуват отпадане на мораториума за АЕЦ „Белене“. Нелепа припряност, тъй като дори да има съвсем реален инвеститор, не пречи да се започнат разговори с него и ако се види, че има сериозни намерения, едва ли някой депутат ще е против проектът да се извади от фризера. Вероятно социалистите просто си търсят тема и трибуна, за да влизат в медиите по-често. Удивителното е, че трупането на лихвите изобщо не ги тревожи. А вчера Корнелия Нинова свика медиите, за да им разкаже, че червените са внесли искането си до председателя на НС за заседание за мораториума плюс още две „руски точки“ – да се отменят търговските санкции срещу Москва и „черният“ списък за руски граждани.

Какво спеши така внезапно БСП, не стана ясно. Затова пък се разбра, че Нинова не е успяла да събере 48 подписа от съпартийци и съмишленици, което е условие за свикване на извънредно заседание. Другата опция е председателката на НС Цецка Цачева да нареди сбор на депутатите. Вчера стана ясно, че тя не вижда сериозна причина да прекъсва почивката на народните представители. Очевидно и повечето депутати не виждат особена спешност – липсата на 48 подписа го показва.

„Ако толкова са искали да отменят мораториума, да го бяха направили при Орешарски“, коментира вчера Бойко Борисов. Той се надявал да има повече яснота за АЕЦ „Белене“ в средата на септември.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *