Лихвите падат: ситуацията е критична

Лихвата по едногодишния депозит пада от 3.5% на 3.25%. Банката прави това за пръв път от 2008 година насам.
Според анализаторите, потърсени от агенция Блумбърг, това може би ще бъде началото на поредица от лихвени корекции в Китай. Възможно е това понижение да означава, че икономическите данни, които трябва да излязат през уикенда, ще бъдат съкрушителни.
През тази седмица и централната банка на Австралия пристъпи към понижение на основната лихва, което бе посрещнато с изненада от икономистите, които си припомниха, че именно това бе първото действие, в което банките по света се впуснаха след шока от фалита на Лимън Брадърс през 2008 година. Ако и други централни банки бяха последвали примера с понижение на лихвата, това можеше да се изтълкува, че монетарните власти намират настоящата икономическа ситуация за критична.
Ето защо с интерес се очакваше какво ще се случи вчера след заседанието на Европейската централна банка. Тя запази основната лихва, но стана ясно, че няколко члена на комитета, който взема решенията, са били за понижение на основния лихвен процент.
Днес стана ясно, че и централната банка на Великобритания The Bank Of England оставя без промяна основната си лихва, като не смята да продължава програмата си по изкупуване на активи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *