Лихвите по депозитите на бизнеса клонят към 0%

Средната лихва, при която фирмите оставят парите си в банките, е паднала до 0.15% през октомври. Това показва статистиката на Българската народна банка (БНБ) за левовите депозити. При влоговете, деноминирани в евро, също има огромен спад – до 0.21%. Подобни нива не са достигани никога.

 

В същото време кредитите, които компаниите взимат поскъпват както в лева, така и в евро. При новите заеми в лева до 1 милион лихвата се е покачила до 4.67%. Когато сумата е над 1 милион, тогава увеличението е до 4.71% през октомври спрямо септември.

Най-фрапиращ е скокът при заемите над 1 милион, деноминирани в евро. Лихвата там е вече 6.76%, а месечният скок е с 1.7 процентни пункта. Ако пък се направи сравнение с нивото на лихвите по депозитите, тогава се вижда фрапираща разлика от 6.5 пр. пункта.

Тенденцията при домакинствата е същата – лихвите по депозитите падат, а по кредитите растат. Потребителските заеми в лева са поскъпнали до 10.34%, като това е без да са отчетени всички останали такси и начисления. При ипотечните кредити, които се обезпечават с имота, средната лихвата леко пада – до 4.62%.

В същото време депозитите на домакинствата се слагат в банки при ниво от 0.67%. Пет години по-рано процентът бе десет пъти по-висок.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *