Лихвите по жилищните кредити тръгнаха нагоре

Ипотечните кредити поскъпват леко през август, показва лихвената статистика на БНБ. Жилищните заеми в лева са нараснали до средно 3.44%, а тези в евро – до 3.88%. Това е първото повишение за последните 12 месеца.Лихвите по жилищните кредити тръгнаха нагоре.

Резултат с изображение за ипотечни кредити

Дъното при ипотечните заеми бе постигнато през юли, когато лихвите по кредитите в лева достигнаха 3.38%, а евро – 3.72%.

Данните за цените на ипотечните заеми идват на фона на решението на Федералния резерв на САЩ от снощи, с което за пореден път повиши основната лихва в страната до 2.25%. От 2015 г. до сега Фед постепенно увеличава цената на междубанковите кредити, като за този период увеличението е с 2 пр. пункта.

Европейската централна банка (ЕЦБ) засега се въздържа от подобни действия и основната лихва продължава да е 0%. И там обаче ще има увеличение, като то вероятно ще започне в средата на 2019 г.

По време на заседанието на ЕКОФИН, проведено между 7 и 9 септември, България, в лицето на финансовия министър Владислав Горанов, защити позицията, че нормализирането на паричната политика на ЕЦБ и на лихвените проценти трябва да става постепенно и да следва икономическото развитие и динамиката на инфлацията в Еврозоната, информира economic.bg.

Ако това обаче се случи, Българската народна банка (БНБ) също ще трябва да увеличи основната лихва, която в момента е 0%. Това пък ще повиши цената на кредитите, които българските банки отпускат на домакинствата и бизнеса.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *