Лихвите по кредитите в лева са по-ниски от тези в евро

Лихвите по кредитите в лева вече са по-ниски от тези на заемите в евро, съобщи главният икономист на „Уникредит Булбанк“ Кристофор Павлов.

Това е фундаментална промяна, която се считаше за невъзможна заради валутния борд у нас. Обяснението е, че активността у нас не е заради политиките на Европейската централна банка, а поради вътрешни фактори – спестяванията през последните години доведоха до изобилна ликвидност.

Има значителна промяна в баланса спестявания-инвестиции. Спестяванията са значителни, докато инвестициите през последните години сериозно намаляха. Затова и търсенето на кредити от големите фирми е изненадващо ниско. Те разполагат със свои ресурси, които ще инвестират. Поради тази причина цената на кредита за големите корпорации у нас е стигнала до най-ниското си ниво. Ако лихвите продължават да вървят надолу и под 2 %, има опасност да се подцени рискът от неплащане.

Прогнозите на Павлов са, че след година и половина у нас лихвите ще са по-ниски от тези в Чехия и Унгария. Същата е тенденцията и при домакинските заеми. В България лихвите по кредитите за тях бяха много по-високи, отколкото в други страни от ЕС, но вече започна процес по конвергенция, който ще продължи и тази година. Домакинствата са и най-обещаващите клиенти за банките. А заради голямата конкуренция между тях, лихвите по кредитите ще продължават да падат, информира в.Стандарт.

Относно заявката на финансовия министър Владислав Горанов България да кандидатства във валутния механизъм ERM ІІ – така наречената „чакалня“ на Еврозоната до юни 2018 година, Павлов каза, че има окуражителни сигнали от Еврокомисията, но едва ли тя ще вземе решение за приемането ни. Германия все още няма правителство, а решенията на Берлин са ключови по отношение на промените в архитектурата на Еврозоната. При съществуващите правила очевидно няма желание за приемане на нови членове, затова е важно да се знае какви реформи ще се предприемат, каза още Кристофор Павлов.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *