Лихвите по ипотечните кредити в САЩ са над 5%

Лихвените проценти по жилищните заеми в САЩ се покачиха над 5% и свързаният с пандемията бум на покупките на втори жилища спира рязко. Лихвите по ипотечните кредити растат и никой не е пощаден.

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ достигнаха 5% за първи път от 2011 г. :: Investor.bg

Средната лихва по 30-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент беше 5% към седмицата, приключваща на 14 април, което представлява увеличение от 28 базисни пункта спрямо предходната седмица, съобщи Freddie Mac в четвъртък. Една базисна точка е равна на една стотна от процентния пункт или 1% от 1%.

Това е първият път от февруари 2011 г., когато еталонният ипотечен продукт е достигнал 5%. Лихвите по ипотечните кредити сега са с близо 2 процентни пункта по-високи, отколкото през популярния пролетен сезон за закупуване на жилища през 2021 г. По това време миналата година средният лихвен процент по 30-годишната ипотека с фиксиран лихвен процент беше 3.04%, информира infostock.bg.

15-годишната ипотека с фиксирана лихва се повиши над прага от 4% за първи път от 2018 г., средно 4.17%. 5-годишната хибридна ипотека с регулируема лихва, индексирана на държавния бюджет, е средно 3.69%, нараствайки с 13 базисни пункта спрямо предходната седмица.

„Докато американците се борят с исторически високата инфлация, комбинацията от нарастващи лихви по ипотечните кредити, повишени цени на жилищата и ограничени запаси правят преследването на собственост върху жилище най-скъпото от едно поколение“, каза в доклада Сам Хатер, главен икономист във Freddie Mac.

По-рано тази седмица лихвите по 10-годишните държавни облигации се доближиха до 2.8%, но след това спаднаха. Лихвите по ипотечните кредити приблизително проследяват посоката на доходността на дългосрочните облигации, включително доходността на 10-годишната хазна.

Инвеститорите в облигации разглеждат отблизо индикаторите за инфлация и позицията на Федералния резерв. Някои анализатори разглеждат най-новите индекси на потребителските и производителните цени като сигнал за пик на инфлацията, но други твърдят, че може да е преждевременно да се обявява връх.

Междувременно лихвите по ипотечните кредити се повишават – и това оказва значителен натиск върху купувачите.

„Въпреки че това все още може да се окаже пропуск, все повече изглежда, че комбинация от значително по-високи лихви по ипотеките и рязък ръст на цените на жилищата оказва охлаждащ ефект върху търсенето“, според Джошуа Шапиро, главен икономист на САЩ в MFR Inc., в изследователска бележка, цитирайки данни за кандидатстване за ипотека.Ипотечните лихви в САЩ се покачват рязко, забавяйки бума на жилищата | Бизнес и икономически новини – loopnewz

Всъщност данните от Асоциацията на ипотечните банкери през последните седмици показаха спад в заявленията за ипотечни кредити, подкрепени от Федералната жилищна администрация, което икономистите виждат като индикация, че купувачите на жилища за първи път са изтласкани от пазара.

Заемите от FHA са по-популярни сред купувачите за първи път, тъй като имат по-малко обременителни изисквания за допустимост по отношение на авансови вноски и кредитен рейтинг, отколкото заемите, подкрепени от Fannie Mae и Freddie Mac, въпреки че обикновено идват с по-високи ипотечни лихви.

Но има доказателства, че дори и най-богатите купувачи на жилища също изпитват болката от по-високите цени и нарастващите цени. Неотдавнашен доклад от брокерската компания за недвижими имоти Redfin установи, че ипотечните искания за заеми, използвани за закупуване на втори жилища, са паднали до най-ниското ниво от май 2020 г.

Докато търсенето на тези ваканционни имоти все още беше с 13% над нивата преди пандемията, изследователите на Redfin посочиха, че исторически бързото нарастване на лихвите по ипотеките е изплатило цената дори на купувачите с най-много свободни пари.

„Скокът на продажбите на ваканционни жилища, предизвикан от пандемията, е към своя край, тъй като лихвените проценти по ипотечните кредити се покачват с най-бързия си темп в историята, което кара някои купувачи на втори дом да се отдръпнат“, каза в доклада заместник-главният икономист на Redfin Тейлър Мар.

Мар добави, че новите такси за заеми, които засягат ипотеките за вторични жилища, вероятно също са оказали влияние върху търсенето на купувачите, докато волатилността на фондовия пазар може да е отслабнала при някои от авансовите вноски на тези купувачи. Въпреки това, това е тревожен знак за по-широкия жилищен пазар.

„Когато тарифите и цените се покачват толкова много, че ваканционният дом започва да изглежда по-скоро като тежест, отколкото като добра инвестиция и забавно място, където да доведете семейството си през уикендите, много бъдещи купувачи се замислят“, каза Мар.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *