Лихвите по кредитите бавно продължават да падат

Лихвите по депозитите остават на достигнатите почти нулеви нива, а тези по кредитите продължават леко да пълзят надолу, притиснати от от голяма конкуренция и високата ликвидност в системата. При заемите най-голяма конкуренция има при ипотеките. Това показват данните на БНБ за октомври 2017 г.

Лихвите по кредитите за домакинствата продължават да намаляват с малко всеки месец. През октомври тези по потребителските заеми в левове са се понижили с 0.02 пр.п. до 8.06%. В евро понижението е по-видимо – с 0.39 пр.п. до 4.56%. При жилищните заеми движението също е в тази посока – средната пазарна лихва за ипотечен заем в левове през месеца е била 3.87%, а в евро 4.08%.

Конкуренцията в жилищното кредитиране в момента води до реално сключване на договори за заеми при лихви около 3 – 3.5%, а вече две банки предложиха и промоционални оферти с лихви под 3% – Societe Genrale Експресбанк, а преди нея и Банка Пиреос има предложения с лихви от 2.99%. Трябва да се има предвид, че при някои банки промоционалните оферти са за определен период, след което лихвите става малко по-високи.

При лихвите по кредити за бизнеса през октомври е имало по-видимо намаление. Тези в левове са се понижили с 0.59 пр.п. до 3.31% средно за пазара, а тези в евро с 0.74 пр.п. до 2.54%. При тези заеми на месечна база има както повишение, така и понижения на средните лихви, което се дължи на отпуснати големи заеми, често с преференциални лихви, което оказва еднократен ефект.

В корпоративния сектор конкуренцията е доста остра, като по думите на банкери към момента новите кредити за бизнеса се отпускат при лихви около 3%, а за добрите фирми банките много трудно успяват да договорят дори и 2%.

Без промяна

При левовите спестявания на домакинствата средната за пазара лихва вече четири месеца поред от юли насам остава непроменена – 0.16%. При депозитите в евро има известни месечни корекции, но като цяло колебанията са малки – за октомври средната ефективна е била 0.17%, колкото е била и през юли, повишавайки се с 0.02 процентни пункта. Достигнатите нива са на предела, като реално големите банки не дават повече от 0.02% по едногодишни депозити и е ясно, че по-нататъшни понижения не са възможни. Вече има банка, при която предстои въвеждане на нулеви лихви по депозити на физически лица – Прокредитбанк. В уведомление на банката до клиентитети й се посочва, че „за клиенти със срочни депозити и без разплащателна сметка, след 01. 01. 2018 г. и при настъпване на падеж, депозираните средства ще започнат да се олихвяват с лихвен процент 0%“. От банката уточниха, че за такива с разплащателна сметка към депозита, лихвата е 0.5%.

За обръщане на тенденцията обаче все още не се говори. Очакванията в сектора са по-скоро и през следващата година лихвените проценти да не се покачват, като това се отнася и за тези по кредити. Банкерите не се ангажират с по-дългосрочна прогноза отсега, като напомнят обаче, че покачването ще се случи. Прогнозите са, че когато то започне, ще бъде с бавни и постепенни крачки, а не с шокови движения. Неминуемото обръщане на посоката на лихвите се приема като процес на нормализация, тъй като в момента те са силно подценени, информира в.Капитал.

Факторите върху движението на лихвите са много, като един от тях е политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ). Но сигналите оттам са, че дори и при 2% инфлация лихвените нива ще останат без промяна. Именно нивото на ръст в цените обаче прави инвестицията в депозит крайно неатрактивна, тъй като реално носи отрицателен доход. Въпреки това обаче депозитите продължават да нарастват, но с по-малък темп. Общият им обем е 70.9 млрд. лв. към края на септември, като тези на домакинствата са 46.41 млрд. лв.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *