Лични лекари протестират

Лични лекари от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари ще протестират пред Министерството на здравеопазването утре по обед заради условията на работа, които в последните месеци рязко са се затруднили и влошили.

Сред основните искания на личните лекари са намаляване на административните им дейности и задължения, заплащане или отпадане на социалните им дейности, иницииране на законодателна промяна за отпадане на отчетите с описите на касовите бележки, които са в сила от тази година. Тъй като пенсионерите плащат 1 лв. потребителска такса, а остатъкът до реалния й размер – 2.90 лв. се поема от държавата, от 2018 г. за да получат тази пари, джипитата ще трябва да описват номера на касовия бон, издаден на пациента при плащането на таксата.

Общопрактикуващите искат още всички групи лица, освободени от потребителска такса, да заплащат пълния й размер, а сумите да им бъдат възстановявани от съответните институции. Това са деца, хора с ТЕЛК, бременни. Освен това личните лекари искат да се върне старият режим, при който таксата беше 1% от минималната работна заплата, а не фиксираните в момента 2.90 лв.

Личните лекари искат и да отпадне 24-часовото им разположение.

Българският зъболекарски съюз ще подпише днес рамковия договор със здравната каса, обявиха от съсловната организация. Тази година бюджетът за дентална помощ е 157 млн. лв., като касата ще плаща от 1 септември и нова дейност – протезиране. Тази година тя ще е само за възрастните изцяло обеззъбени хора между 65 и 69 години. НЗОК поема работата на зъболекарите, но не и самите протези, които пак ще се плащат от пациентите. Освен това ще се финансира само поставянето на обикновени плакови протези.

За да бъде безплатна денталната помощ по линия на здравната каса за година, са нужни 700 млн. лв., каза председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков.

Напрежение

Едва днес ще е ясно ще бъде ли подписан рамковият договор между НЗОК и Българския лекарски съюз. Заради неразборията с дълговете на касата министърът на финансите Владислав Горанов препоръча той да не бъде подписван, докато не се изясни колко реално са те. Шефът на надзорния съвет Жени Начева увери, че договор ще има, но останалите членове на НС още не са решили дали ще подпишат. Договорът по закон се подписва и от управителя на НЗОК, който понастоящем е в болница, но според представителя на работодателите в надзора Боян Бойчев, цитиран от „Медиапул“, пред надзорниците е показана подписана от Камен Плочев заповед за назначаването на Йорданка Пенкова и тя легално ще го замества. Ако рамковият договор не бъде подписан, няма да има и увеличение цените на над 100 клинични пътеки, информира в.Сега.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *