Лозари и винари празнуват Трифон Зарезан

Със зарязването на лозето започва новата селскостопанска година за жителите на видинското Ново село. По традиция те отбелязват Трифон Зарезан по стар стил с голямо тържество. Лозарството е основен поминък на населението и затова 14 февруари е празник на община Ново село, казва Светла Бондова, организатор на общоселското тържество.
„Да благослови труда на лозарите е поканен видинският владика Дометиан. В ритуала по зарязването на лозето са включени всички самодейни състави на читалището – певци, танцьори, духова музика“, обясни Бондова. Буре с вино да почерпи гостите ще докара лозарска компания, която отглежда големи масиви в района, а по традиция след дегустация частните лозари ще изберат помежду си най-добър лозар и винар.
В Добрич местният винен завод ще почерпи в етнографския комплекс жители и гости на града с чаша червено вино, а в балчишкото село Гурково миналогодишният цар на лозята Николай Колев ще поведе общоселския ритуал по зарязването.
Трифон Зарезан е празник на Сухиндол. Там в началото на 20-ти век е създадена първата на Балканите лозаро-винарска кооперация „Гъмза“. Гост на празника ще бъде президентът Георги Първанов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *