„Локалните банкери“ в САЩ започват опасна игра

Когато през миналата година компанията Rentech, развиваща проекти в областта на чистата енергия в Лос Анджелис, получила отказ за кредит от банка, нейният мениджър се обърнал за пари към хедж фонд. „Трябва да се пресегнеш и да вземеш това, което имаш в момента“, обяснява Хнт Рамсботъм, изпълнителен директор на Rentech, който е взел назаем $ 100 млн. по този необичаен начин.
Традиционните заемодатели, банките, обърнаха гръб на по-рисковите клиенти заради финансовата криза, но за хедж фондовете това явно е възможност, която не е за изпускане. Интересен за тях е бизнесът от среден калибър, който не може лесно да набере капитал през облигационния пазар, както по-големите дружества. В същото време подкрепата с финансов ресурс е изключително важна за тези компании във времена на висока безработица и анемичен икономически растеж. В САЩ този тип компании генерират $ 6 трлн. приходи и осигуряват препитанието на 32 млн. души.
Разбира се, не бива да се забравя, че вземането назаем от хедж фонд носи и значителен риск за компанията, която усвоява кредита, най-вече защото лихвените равнища са по-високи от тези на банките. Компанията, която дадохме за пример, Rentech, е теглила заем от Highbridge Capital Management и Goldman Sachs при 12.5% лихва.
„От една страна цената на парите е по-висока, но от друга, ако ги нямаш сега, какъв е смисълът?“, обяснява директорът на Rentech.
Има и още нещо, което поражда страхове. Спекулативните активности като тези, които доведоха до кризата, може би се прехвърлят от банките към по-слабо регулирани участници на пазарите, които играят по свои собствени правила. Така докато властите се опитват да наложат на банките различни мерки като например увеличаване на капитала им, за да бъдат предотвратени евентуални подобни кризи в бъдеще, то хедж фондовете остават извън този тип регулации.
В момента хедж фондовете са пълни с капитал. През миналата година Highbridge, който е притежание на JPMorgan Chase, стартира фонд от $ 1.6 млрд. за кредитиране на средно големи компании. Друг фонд, Blackstone Group, отвори линия за $ 3 млрд. Още $ 1 млрд. е предвидил да раздаде под формата на кредити и хедж фондът FrontPoint.
Философията на хеджърите обаче е да правят пари в кратки срокове, а не дългосрочно, каквато пък е философията на банкерите.
И още нещо. Кредитирайки бизнесите, хедж фондовете ще се добират до непублична информация, което може да доведе до това, че пазарни участници да започнат да залагат срещу дружествата, вземали назаем от хеджърите.
„Тези институции правят онова, от което банките са се отказали в момента. Въпросът за един милион долара е, какво печелим от това?“ – мнението е на професор Дебаши Нанди от York University’s business school в Торонто.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *