Лондонската фондова борса след шока: по–добре от всички останали

Всички големи индекси на Лондонската фондова борса се отчитат с годишна печалба за акционерите  за разлика от останалите борси в Германия, Франция, Швейцария и Италия, които все още регистрират загуби.

Индексът FTSE 100, не само че се възстанови от “шока“ след референдума, когато рязко спадна с 9%, но и се търгува с 8% повече от деня на изборите.

Не е толкова добре, колкото звучи. Акциите са се покачили на база вътрешните валутни условия, но струват по–малко в долари. Паундът се е понижил с 13% спрямо доларът след деня

на референдума. Измерено в евро, FTSE е паднал с 5,6% до тук през годината, което е повече от спада от 2% през 2016 г. на DAX в Германия.

Евтиният паунд „помага“. Повечето топ британски компании имат международен обхват и отчитат постъпленията си в долари. Международните пазари включват и много фирми в сферата на износа, които в момента са в голям възход заради слабият валутен курс.

Парите никога не са били толкова евтини. Инвеститорите са окуражени и от нова финансова „инжекция“ на Централната банка към пазарите , което допълнително придвижва надолу доходността на облигациите.

Brexit причини голям шок на международните пазари и срив на акции общо за 3 млрд. долара само за няколко дни. Това е защото последствията няма да бъдат само във Великобритания.

Много инвеститори смятат, че напускането на Великобритания може да застраши цялата европейска общност, защото други държави може да я последват. Затова и всички европейски банки в момента изпитват затруднения.

 

Изабела ЯНКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *