Лондон иска колаборация с ЕС за личните данни

Лондон заяви категорично днес, че  иска да продължи след Брекзит тясното сътрудничество с Европейския съюз в защитата на личните данни и предлага споразумение за взаимност, за да се гарантира свободният информационен поток. Това предадоха във водещите си емисии агенциите  Ройтерс и Франс прес.
В новата серия документи, представящи целите на Великобритания в преговорите за напускане на Европейския съюз, британското правителство посочва, че Лондон е играл важна роля в определянето на правилата на ЕС за защита на личните данни и че ще напусне блока, спазвайки тези правила.
„Потоците от данни между Обединеното кралство и Европейския съюз имат ключово значение за нашия споделен икономически просперитет, както и за по-широко сътрудничество, включително между силите на реда“, отбелязва в работен документ британското министерство за Брекзит. „Поради това е много важно в рамката на бъдещото партньорство между Обединеното кралство и ЕС да се споразумеем за продължаване на откритата размяна на данни, въз основа на взаимно доверие в нашите норми и изисквания за защита на данните“, гласи документът. Министерството подчертава, че британското законодателство в тази сфера ще бъде съобразено с европейското в момента на ефективното излизане от ЕС през март 2019 г. и че тези законодателства ще бъдат на практика идентични. Моделът Великобритания – ЕС в сферата на размяната и защитата на личните данни може да донесе стабилност за предприятията и за властите, се казва в работния документ.
В него се посочва, че „ще бъде в интерес и на Великобритания, и на ЕС да постигнат съгласие още в началото на процеса, за да бъдат взаимно признати законодателните рамки в сферата на защитата на личните данни“.
По данни на министерството за Брекзит икономиката на ЕС, основана на данни, сега се оценява на 272 милиарда евро или около 2 процента от БВП на европейския блок. Това число може да нарасне до 643 милиарда евро през 2020 г. или над 3 на сто от БВП на ЕС. Наред с това 75 на сто от потока данни от Великобритания към чужбина е към страни от ЕС. Посочва се също, че в Г-20 Великобритания е страната с най-голяма цифрова икономика като дял от БВП, отбелязва АФП.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *