Лошата подготовка на администрацията пречи на усвояването на средства

България трябва да работи в посока налагане на принципите на устойчиво развитие, заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air председателят на Българска Асоциация за Устойчиво Развитие (БАУР) Константин Илчев.

Една от основните задачи е да се подобри усвояването на еврофондовете. За целта е необходимо компетентните органи добре да познават пазара, технологиите, икономиката и нуждите ѝ, и съответно да развият добра проектна култура, заяви още Илчев.

„Енергийната ефективност е един бъдещ пазар, а във Франция вече работят по проекти в този сектор. Планирането на публичните политики там е на много високо ниво и ние можем да вземем техния пример, за да насочим средствата там, където наистина има нужда“, коментира експертът.

Административният капацитет следва да познава изключително добре процедурите, за да се избегнат съдебни спорове, които са много тежки, коментира председателят на БАУР сферата на обществените поръчки. „Трябва да се избират най-изгодните оферти, които да имат дългосрочен ефект, а не спрямо сегашната практика, която гледа 1-2 години напред“, каза той.

„У нас се наблюдава недостатъчна подготовка на административните кадри, тъй като те са затрупани с рутинна работа. Нужно е разработването на добра система за обучаването им по време на работния процес, както е в Западана Европа“, добави експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *