Лошите кредити скочиха с над половин милиард

Очакванията, че кризата ще доведе до по-чувствително нарастване на проблемните заеми, вече започват да се сбъдват. Лошите кредити за граждани и фирми са се увеличили с 512 млн. лв. само за един месец – през юни, сочи паричната статистика на БНБ. Това е най-голямото им нарастване от началото на годината, макар че все още нивото на тези заеми остава сравнително ниско – 4-5%, и не нарушава стабилността на банковата система.

За лоши се считат заемите, при които просрочието е над 90 дни. През юни увеличението им като сума е 512 млн. лв., като 295 млн. лв. от тях са заеми на бизнеса, 106 млн. лв. – жилищни кредити, а 86 млн. лв. – потребителски.

От януари до май нарастването беше средно с по около 200 млн. лв. на месец.

Проблемните кредити на бизнеса са 4.13% от всички раздадени кредити на фирмите към 30 юни, сочат още данните на БНБ. Лошите потребителски кредити са 7.57%, а жилищните – 4.79%.

„Тези нива на лошите кредити са нормални, при положение че икономиката на страната е в криза“, коментира пред „Сега“ подуправителят на БНБ Румен Симеонов. Шефът на „Пощенска банка“ Асен Ягодин също обясни, че не вижда нищо притеснително за системата. „В съседните страни делът на лошите кредити е с 3-4% по-висок. Все още сме твърде далеч от двуцифрени стойности на този дял, за да считаме нивото им за опасно“, добави Ягодин.

В средата на м.г. нивото на лошите заеми беше доста по-ниско. Например само за 1.76% от фирмените заеми имаше проблеми с връщането им, като този процент в пари представляваше 488 млн. лв. Към края на юни те вече са 1.25 млрд. лв. Това прави нарастване на лошите заеми на бизнеса със 158%, а през същото време раздадените кредити на предприятията имат само 10% ръст.

„Данните на БНБ са доказателство, че кризата се задълбочава, че предстоят трудни месеци. Раздвижване засега не се вижда“, коментира шефът на консултантската компания „КредитЦентър“ Тихомир Тошев.

в-к „Сега“
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *