Луди пари за купчина бетон

Цените на недвижимите имоти достигнаха неимоверни нива

Китайците са известни с пословичната си пестеливост. За покупката на жилище обаче те са готови да спестяват в продължение на десетилетия. В същото време супербогаташите стават все повече. Последицата – имотите поскъпват.

Китай е обзет от бясната страст да строи и купува недвижими имоти. Според една международна фирма за недвижими имоти обаче офис-сгради в най-централните части на Пекин и Шанхай са до 30% непродадени. А когато човек се движи из някои от новостроящите се жилищни квартали, често не вижда нито един светещ прозорец.
Все по-скъпи стават и строителните парцели

Нормалноли е да има двойно поскъпване?
Едно близко до китайската комунистическа партия списание дори писа, че са се появили „роби на недвижимите имоти“. Един от тях е Шанхайският инвеститорВу Лин, 31-годишен, който заедно със съпругата си има годишен доход от 150 000 евро – твърде висока сума за Китай. И въпреки това:
„Нашият нов апартамент ни струваше около 300 000 евро. Ежемесечно изплащаме по над 1 000 евро – това е сериозен финансов товар за семейството. Мисля, че цените на недвижимите имоти в Шанхай са прекалено високи. Повечето хора нямат възможност да си ги позволят. Дори ние, въпреки високите доходи, бяхме принудени да вземем назаем пари от родителите ни. Мебелите също са извънредно скъпи.“
Ву Лин е закупил жилището си през март. Оттогава насам цените на недвижимите имоти в района са нараснали с 20%. Мнозина се питат дали е нормално това, че имотите в най-скъпите китайски градове като Шанхай, ШенЖен и Пекин междувременно са поскъпнали двойно в сравнение с 2007 година. Йе Тан, експерт по недвижимите имоти в Шанхай, обяснява:
Основните губещи ще са обикновените хора

Балонът е пред спукване
„През тази година държавните банки са отпуснали около 800 милиарда евро кредити -по-голямата част от тях са отишли в ръцете на държавни концерни. Тенаправиха рекордни разходи за получаването на разрешителни за строителство, а от това цените на строителните парцели нараснаха неимоверно. Това пък се харесва на местните власти, защото печелят от данъци и такси.
Ако съдим по международните стандарти, може да се каже, чев Китай вече има опасен сапунен мехур на недвижимите имоти. Въпросът е кога ще се спука и с какви последици“, казва Тан. Според някои експерти тази опасна ситуация може да се очаква в близките една до две години. Това без съмнение ще повлече надолу цялата китайска икономика, както и онези, които са инвестирали всичко, за да се сдобият с купчина безполезен бетон.

А. Фрайайзен, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *