Лукас Пападимос е новият премиер на Гърция

Пападимос ще бъде начело на новото коалиционно правителство на националното единство в Гърция. Неговите задачи ще бъдат ратифицирането на новото споразумение за помощ от ЕС и провеждането на предсрочни избори. Пападимос получи от президента Каролос Папуляс дългоочаквания мандат за формиране на правителството. Коалиционният кабинет ще положи официално клетва в петък. Церемонията ще се състои в 14.00 часа.
4-дневните косултации се водеха между лидерите на основните политически партии Георгиос Папандреу (ПАСОК), Андонис Самарас (Нова демокрация) и Георгиос Карацаферис (крайна десница).
В последните дни освен Пападимос за поста на премиера бяха споменати и имената на председателя на парламента Филипос Пецалникос, финансовия министър Евангелос Венизелос, председателят на Съда на Европейския съюз Василиос Скурис, депутата социалист Апостолос Какламанис и др.
Вчера гръцкият министър-председател Георгиос Папандреу обяви в телевизионно обръщение, че подава оставка. В обръщение към народа Папандреу заяви, че различията са преодолени, коалиционно правителство ще бъде сформирано и споразумението с ЕС за финансовата помощ ще бъде изпълнено.
Преговорите за ново гръцко правителство зациклиха, след като фаворитът Пападимос постави няколко условия на основните политически сили. Опитният банкер и икономист е поискал гаранции, че кабинетът ще може да действа самостоятелно. Според него бъдещото правителство не бива да е служебно, а пълноценно и с пълен набор правомощия. Пападемос иска още в новия кабинет да бъде представена и опозиционната партия Нова демокрация. Лидерът й Андонис Самарас обаче засега отказва да влезе в новото правителство.
Според източник на агенция Ройтерс, Папандреу е казал на Самарас, че приема условията, които Пападемос е поставил. Кандидатът е поискал двете основни политически партии да подпишат, че приемат спасителния план на Еврозоната, както и по-гъвкав срок за правителството, което евентуално ще оглави – то да има повече време от стоте дни до 16-ти февруари, за когато са предвидени предсрочните избори.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *