Лукойл внесла 21 млрд. лв. данъци в хазната

Шефът й Валентин Златев наблегна на факта, че през последните 10 години Лукойл е платила 21 млрд. лв. данъци в държавната хазна. Ние нямаме никакъв проблем с отчетността, настоя Златев.
От самото начало беше ясно, че поставените ни срокове за изпълнение на задачата по изпълнение на наредбата за свързване с митническите и данъчните власти, са неизпълними.
Вчера стана ясно, че са отнети лицензите, с които Лукойл управлява два митнически склада, тъй като компанията не изпълни ангажимента си за монтиране на отчетни уреди. Без тях продажбата на собствени горива е блокирана. Самото производство също е преустановено, като след около 20 – 30 часа всички машини и съоръжения в бургаската рафинерия ще бъдат изведени от работен режим.
Новината породи тревога за пазара на горива в страната, тъй като Лукойл е монополист с дял от около 45% в продажбите на светли горива. От него зареждат и останалите основни конкуренти на пазара на дребно.
За сега недостиг на бензини и изменение в цената на бензиностанциите няма, като още вчера конкуренти на компанията заявиха, че имат готовност при дефицит на гориво да започнат да осъществяват внос от съседните държави.
Първите прогнози при евентуалното стартиране на такъв внос са, че това ще покачи цените на горивата заради по-високите разходи за доставка. Към момента  обаче няма данни, че дистрибуторите на горива са започнали да внасят от чужбина, като се разчита на собствените им запаси, както и на държавния резерв.
В политическата реторика по проблема бяха засегнати хипотези за евентуален проблем с приходите в бюджета, тъй като Лукойл е най-големият данъкоплатец с около 20% дял и всеки ден, в който рафинерията не работи, води до съществена промяна на предварителния план за изпълнение на бюджета на НАП. В същото време обаче в публичното пространство се повдигнаха съмнения, че случилото се е театрална постановка, от която Лукойл няма да бъде ощетена, тъй като традиционно по това време на годината рафинерията излиза в планов ремонт и може да се очаква, че тя се е подсигурила, за да посрещане ангажиментите си към клиентите.
В отговор на това съмнение, Валентин Златев възрази с думите: Никой не би си позволил да устройва театър с отнемането на лиценза. Господин Станишев (Сергей Станишев, автор на коментара) сигурно е забравил как се прави планов ремонт в рафинерията и от кого се взема разрешение за това.
От Лукойл не си позволиха да кажат лоша дума за финансовия министър Симеон Дянков, който пръв ги заплаши с отнемане на лиценза. По никакъв начин не подозирам вицепремиера Симеон Дянков в определено отношение към нас, защото никога не съм имал разговор, който да ми даде повод за такива съмнения, каза на брифинга Златев, като клъвна управляващите, че досега не са пращали свой представител в рафинерията, с което да й засвидетелства някакво по-специално внимание.
На въпрос дали Лукойл се чувства ощетена и смята да търси правата си пред отговорните институции Златев каза, че съдът е логично продължение на случилото се, но проблемът е, че колкото и бързо да е решението на магистратите, компанията вече е извела мощностите си от режим на работа, което носи след себе си загуби за милиони.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *