Лукойл напуска и Чехия, Словакия и Унгария

Лукойл постигна споразумения за продажба на мрежата си от бензиностанции в Чехия, Словакия и Унгария. Новината за изтеглянето на енергийния гигант от Централна Европа дойде само седмица след раздялата с активите в Украйна и засилването на санкциите на Европейския съюз спрямо Русия.

„Решението за продажба на активите е взето като част от усилията за оптимизиране на маркетинговия бизнес на Лукойл при петролните продукти“, посочи руската компания в изявление във вторник.

Продажбата включва 44 бензиностанции в Чехия на унгарския петролен гигант MOL, който има силни позиции в региона. Освен това, 75 бензиностанции в Унгария и 19 бензиностанции в Словакия ще бъдат продадени на Norm Benzinkut – унгарска компания, създадена през март тази година, съобщиха различни медии.

Неизвестното досега дружество Norm Benzinkut е приближено до унгарски предприемач, който работи с ЮКОС – енергийната компания, която някога принадлежеше на противопоставящия се на Владимир Путин руски олигарх Михаил Ходорковски. Някои от връзките на Norm Benzinkut също водят до MOL, съобщава словашкият икономически сайт Etrend.sk.

Сделката се очаква да бъде сключено до края на тази година. Очаква се също и одобрението на местните регулатори.

Лукойл напусна чешкия пазар през 2003 г. след продажбата на малката си мрежа на друг енергиен гигант – Shell. През 2006 г. руският гигант се завърна след закупуване на мрежата от бензиностанции на ConocoPhillips.

През миналата седмица базираната в Москва петролната компания обяви, че ще продаде 240-те си бензиностанции и 6 резервоарни паркове в Украйна на австрийската AMIC Energy Management.

Главният изпълнителен директор на Лукойл каза, че основната причина за продажбата на активите са антируските демонстрации, които са довели до спад на продажбите. Освен това, той призна, че новите санкции срещу Русия вероятно ще оскъпят достъпа до капитал за компанията.

Единственият пазар в Централна Европа, където Лукойл остава, е Полша.

През април руската петролна компания подписа сделка с China Petroleum & Chemical Corp, известна като Sinopec, за продажба на активите си в Казахстан.

По време на следобедната сесия на борсата в Москва акциите на Лукойл поевтиняват с 0,87% до 1 967,6 рубли за брой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *