„Лукойл“ пуска нов мегазавод в България за 2.6 млрд. лв.

Една от най-големите компании в България – руският петролен гигант „Лукойл“, ще открие утре една от най-мащабните инвестиции в страната през последните години, разказва вестник „Преса“.

На площадката на петролната рафинерия „Лукойл Нефтохим Бургас“ ще бъде пуснат в експлоатация нов завод – Комплекс за преработка на тежки остатъци. Стойността му се оценява на 2,6 милиарда лева. Подобни инсталации има само в седем други страни, сред които са САЩ, Япония и Кувейт.

Финансово инвестицията изпреварва досегашния лидер в класацията – американската компания „Ей И Ес“, която пусна през 2011 г. нова ТЕЦ край Гълъбово на стойност 2,35 млрд. лв.

Строителството на уникалната инсталация започна през 2012 г. В Бургас пристигнаха огромни съоръжения. Най-голямото от тях беше реактор с тегло 1656 тона и дължина 57 метра. Транспортирането на така наречените чудовища на „Лукойл“ се превърна тогава в световна атракция и беше заснето от „Нешънъл джиографик“ за поредицата „Мегазаводи“.

Мегазаводът в Бургас е известен на специалистите с името Инсталация за хидрокрекинг на гудрона. Гудронът е най-тежкият остатък от преработката на петрол. Новата инсталация ще позволи максимално оползотворяване на скъпата суровина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *