”Лукойл” ще работи все едно има лиценз

„В момента очакваме от съда да ни бъде връчено решението и ние да го изпълним. Ще се възползваме от правото си на обжалване“, коментира Танов пред БНТ, цитиран от БГНЕС.  Той е категоричен, че няма никакви пропуски по законността на акта за отнемане на лиценза на рафинерията. Може би съдът е взел решението си по целесъобразност или това е политическо решение, коментира шефът на Агенция „Митници“.Танов е категоричен, че законът е бил спазен, когато е издаден акта срещу „Лукойл“.  Той посочи мотивите, с които може да се обжалва решението на съда. В определението си „Лукойл“ твърдят, че са нанесени щети върху компанията. „Лукойл“ не е страна по този договор, тъй като ние имаме договор с тях и той е страната, която не изпълни договора. Ние сме направили 4 опита да предупредим компанията и на последната проверка, през май категорично сме казали, че ако не вземат мерки, то ще се стигне до тук“, допълни директорът на митниците.
Какво значи да процъфти търговията на черно, опроверга Танов твърдението, че с отнемането на лиценза е възможно да се разрасне сивата икономика. Според него било възможно да има спекулативно увеличаване на цената, но можело да се случи и обратното. По думите му, ако не работи рафинерията, други фирми могат да заемат мястото на „Лукойл“ и да предлагат по-атрактивни цени.“Аз мисля, че държавата ще победи. На „Лукойл им е ясно, че няма как да спечелят това дело, ако не са изпълнили закона“, допълни Танов.
Вчера той каза, че производството на съда е двуинстанционно и „Лукойл“ не могат да работят като данъчен склад. Всички суровини, които използват, могат да си ги купуват с платен акциз, да произвеждат и да си вършат дейността, добави шефът на митниците.
Безспорно „Лукойл“ е най-големият данъкоплатец в България, но това не ги поставя над закона, каза пред Нова телевизия изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. Възложих на моите анализатори да направят сметка за „Лукойл“ и се оказа, че 15% от приходите на НАП ги внася „Лукойл“, това със сигурност е над 1 милиард, подчерта той. Според него държавата няма да бъде лишена от тези приходи, защото пазарната ниша не търпи празноти.
На въпрос как може най-голямата компания да не е на печалба, Стефанов отговори: „Не го знам това. В България хазната се пълни от косвени непреки данъци. От ДДС и от акцизи и осигуровки в дружеството влизат 13% от общите приходи“. Попитан как ще коментира информацията, че от 2 години „Лукойл“ не внася корпоративни данъци, Стефанов отказа да коментира.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *