Лъснаха измами на ”бели якички” в модния бизнес

Шефът на няколко търговски дружества, представляващи световна търговска марка за облекла в България, е арестуван за данъчни измами в големи размери.
В престъпната група участвал и финансовият директор на търговските дружества, както и външни консултанти и адвокати. Те умело укривали действителните обороти и реализирали фиктивни сделки в особено големи размери, съобщиха от пресцентъра на МВР.
В спецоперацията участвали служители на сектор “Изпиране на пари” към ГДБОП и разследващи полицаи от “Досъдебно производство”. Акцията е проведена на територията на градовете София, Пловдив, Варна и Бургас.
Схемата била проста – част от оборотите не били отразявани на касовите апарати и така не се включвали в месечните справки за реализирани продажби към НАП. На клиентите в търговските обекти са издавани неистински фискални бонове. Допълнително били приспадани разходи за нереално извършени услуги от външни фирми, като по този начин намалявали дължимите към бюджета данъци.
За разширяване на престъпната схема през последните няколко месеца арестуваният бос е регистрирал още няколко юридически лица и дъщерни дружества, в чиято собственост участва и счетоводен експерт. В рамките на проведеното разследване са претърсени 10 адреса. Открити са и са иззети счетоводни документи, компютри, оптични носители, както и огромна сума пари.
Бизнесменът и финансовият му директор са задържани под стража за срок от 72 часа. Продължава работата по установяване броя и стойността на недвижимата собственост, която те притежават и произхода на средствата, с които е придобита.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *