Любомир Дацов: Ако няма реформи, България е заплашена от спиране на еврофондове

България влезе в най-тежката категория наблюдавани страни и остава държава, която подлежи на препоръки от ЕК.

Ако не се предприемат значителни стъпки към реформи и за подобряване на икономическата среда, страната ни може да се сблъска за първи път с наказателна процедура през 2017 г. и с евентуално спиране на еврофондове като част от механизма да бъде подтикната да направи по-смели крачки.

Този коментар направи в ефира на БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите, по повод огласения доклад на ЕК за социалното, икономическо и финансово развитие на България. Експертът открои демографския проблем и проблемите в образователната система като по-първостепенни за икономиката от поставените в доклада.

Препоръките са едни и същи от години, а действията, извършвани от българската държава са много малко. Отчита се минимален напредък по всички препоръки и то в чисто административен план, докато реализацията на мерките е или минимална, или незадоволителна, коментира Дацов.

Според него липсата на реформи и имитацията на промени няма как да не водят до подкопаване на икономическия растеж и проблеми със заетостта.

В България остават крайностите. Няма я дългосрочната стабилност, която би трябвало да подобри устойчиво състоянието на икономиката и на хората, каза той.

Важно е кои са източниците на растеж и дали през следващите години те ще се запазят устойчиви, въпреки отбелязваните пикове. Това, което е движило икономиката на България през 2015-а г., има огромни предизвикателства да бъде повторено през 2016-а година, прогнозира още Любомир Дацов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *