Люксембург предупреждава: Инвеститорите ще избягат от Европа

Министърът на финансите на Люксембург, Люк Фрайден предупреди, че примерът, даден в Кипър с облагането на влоговете над 100 000 евро може да доведе до изтегляне на капитали от ЕС.
„Това ще доведе до ситуация, в която инвеститорите ще инвестират парите си извън еврозоната“, коментира той пред Spiegel. „В настоящото трудно положение, ние трябва да се избегнем този подход, който ще доведе до нестабилност и ще унищожи доверието на вложителите“.
По-рано през седмицата, председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум предизвика огромна полемика, след като заяви, че решението за Кипър може да се прилага в рамките на еврозоната и в бъдеще.
А в Европейския парламент, политиците обмислят начини да накарат банките да поемат по-голяма отговорност за собствените си финансови проблеми. Един от вариантите включва Европейската комисия да предложи решение за ново банково законодателство, в което да е предвидена възможността за налагане на такси върху депозитите във финансовите институции. Така, според депутатите, банките ще бъдат принудени да поемат по-малки рискове при инвестициите си.
Съгласно предложението, депозитите до 100 000 евро, ще бъдат изключени от участие в каквото и да е загуби за банките. Но всички депозити над тази сума ще бъдат засегнати, ако загубите не могат да бъдат покрити от акционерите.
Съгласно действащата политика на ЕС, частните кредитори няма да трябва да покриват банкови дисбаланси до 2018 г. Но в Германия Андреас Домбрет, член на борда на Бундесбанк, настоява новите правила да бъдат въведени от 2015 г.
А Карстен Шнайдер, експерт по бюджетната политика от опозиционните лявоцентристки социалдемократи, счита, че регулациите трябва да бъдат приведени в действие още през 2014 г.  Според него държавата не трябва да защитава повече притежателите на облигации и по-големите инвеститори.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *