Лято 2021: Най-горещото в Европа, откакто се води статистика

Летните месеци юни, юли и август на настоящата 2021 г. са били най-горещите в Европа, откакто се води статистика.

Това сочат данните на службата на ЕС по климатичните промени „Коперник“, която ги събира от 1979 г.

Днес посрещаме астрономическото лято | Плевен За Плевен

Тя съставя месечни доклади за температурата на въздуха, за нивото на ледовете и водния цикъл, използвайки данни от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции .

Средната температура през трите летни месеца е била с почти градус над тези, измерени в периода 1991 г. – 2020 г., информира profit.bg .

Досегашните най-горещи лета бяха тези през 2010 г. и 2018 г. Регистрираните температури тогава обаче са с около 0.1 градуса по Целзий по-ниски от измерените през 2021 г.

lqto - DC news - Новини от Пловдив, Асеновград и региона

Това лято в средиземноморските държави бяха отчетени рекордни жеги.

През август беше поставен нов температурен рекорд на Стария континент, когато в околностите на италианския град Сиракуза бяха измерени 48.8 градуса по Целзий.

Най-високата измерена температура в Европа досега беше 47 градуса. Те са отчетени през юли 1977 г. в Атина. Новият рекорд все още не е одобрен от Световната метеорологична организация.

Юли тази година е бил най-топлият месец в историята на Земята от началото на наблюденията, обяви преди месец американското Национално управление за изследване на океаните и атмосферата.

Средната температура на повърхността на Земята през юли тази година е била с 0.01 градуса по Целзий по-висока от тази през предишния най-топъл юли – през 2016 г.

От американската агенция уточниха, че тази статистика се води от 142 години.

Според Коперник обаче седмият месец на 2021 г. е бил третият най-топъл юли на планетата.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *