Магистралите се превръщат в паметник на разбитата икономика

На четвъртата година от управлението им се вижда, че това не се случи. Все по-малко стоки и товари пътуват по новите пътища. Вместо стимул за развитие, магистралите се превръщат в паметник на разбитата икономика. Ще имаме една неработеща икономика, което през 2013 г. ще доведе и до по-висока безработица, обясни народната представителка.
Анализът на Националния статистически институт за бизнес климата през октомври показва влошаване във всички сектори. Той обхваща производство, строителство, търговия на дребно и услуги. Общата оценка за бизнес климата е с 2,7 процентни пункта по-ниска, отколкото през септември, посочи червеният депутат.
Фирмите очакват свиване на приходите от продажби и влошаване на заетостта през 2013. Алармираме спешно да се вземат мерки от правителството за подпомагане на малките и средни фирми. Те са гръбнакът на българската икономика – без тяхното съживяване няма излизане от кризата, коментира Нинова.
От БСП настояват правителството да отстрани причините за сегашното състояние на бизнеса – забавяне на плащанията от страна на държавата и липсата на по-лесен достъп до кредити. От левицата предлагат държавата да задели 500 млн. за Банката за развитие за помощ на малки и средни предприятия, правителството да намали регулациите и лицензионните режими, които по време на това управление се увеличиха с 30%, по данни на бизнеса, а също така да спрат увеличаването на акцизите на горивата, което прави българската индустрия неконкурентноспособна.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *