Магнати и звезди се прицелват в гръцки острови

Кризата в Гърция разпалва интереса на арабски, британски, германски и други магнати, както и на холивудски звезди към покупката на острови в страната, съобщава атинският в. „Вима“.

Според изданието апетити към островите имало още откакто корабният магнат Аристотел Онасис купи остров Скорпиос през 1961 г., тъй като се смята, че те са данъчен рай за техните собственици.

Онасис не е първият, сдобил се със собствен остров, тъй като друга, по-стара корабна фамилия преди него е притежавала кътчета земя в морето още в края на XIX век, припомня вестникът.

„Вима“ се позовава на международната брокерска къща за недвижими имоти CB Richard Ellis, според която поне четири гръцки острови досега са сменили собствеността си.

Сред тях било и оцененото на 180 млн. евро островче Докос в Арголическия залив на полуостров Пелопонес.

Сред проявилите интерес към Докос е и консорциумът с кипърски капитали Kerkengou Island, който планирал да го използва за туризъм.

Гръцкото финансово министерство пък проверявало информации, според които в процес на продажба или вече продадени са също:

– островчето Алатас, което компания искала да придобие право да експлоатира за 50 години,

– островчето Аркуди близо до Кефалония в Йонийско море – на консорциум, съставен от гръцки и чужди предприемачи,

– островчето Дримос от групата Цикладски острови в Егейско море.

Смята, че вече е продадено и о. Китрос, който е с площ 800 декара.

Според вестника чуждестранен интерес има и към острови в района на Коринтския залив и по-специално към Агиос Георгиос и Смарагдониси в залива Итея. Цената на първия била 2 млн. евро, а вторият бил по-евтин.

Британци и германци пък имали апетити към островите Велопула и Аспрониси. За продажба изглежда са предложени още и Кардиотиса, Ано и Като Андикери близо до Аморгос от Цикладите в Егейско море.

Материалът във в. „Вима“ се появява, след като вчера германският „Билд“ препоръча на затъналата в дългове Гърция да разпродава острови, за да излезе от сегашната криза.

Депутати от управляващата коалиция на канцлера Меркел заявиха за изданието, че страната трябва да обмисли тази възможност като шанс да намали дълга си.

Материалът по темата беше озаглавен „Продайте островите си, банкрутирали гърци! А също и Акропола!“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *