Мадуро: Само за един ден криптовалутата на Венецуела донесе $735 милиона

Само за един ден, продажбата на криптовалутата Petro донесе на Венецуела $735 милиона.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви във вторник, че Венецуела е получила 735 милиона долара в първия ден от продажбата на собствения си криптопроект петро, целящ да изведе страната от икономическата криза, предава Ройтерс.Мадуро се надява, че петрото ще позволи на засегнатия член на ОПЕК да компенсира американските санкции, докато боливарската валута се снижава до рекордни нива, а страната се бори с хиперинфлация и разпадаща се социалистическа икономика.
Още по темата

Държавният глава не даде подробности за първоначалните инвеститори, а за изказването му за набраната сума не бяха представени никакви доказателства. Той добави, че в туризма, както и някои продажбата на бензин и някои петролни сделки могат да бъдат осъществени с петро. През миналата седмица обаче венецуелският ръководител на криптопроекта Карлос Варгас поясни, че правителството очаква вложения от инвеститори от Турция, Катар, Съединените щати и Европа.

„Днес се ражда криптовалута, която може да се опре на Супермен“, каза Мадуро по време на телевизионно обръщение, използвайки комичния герой, но имайки предвид Съединените щати.

Официалният уебсайт за петро публикува във вторник ръководство за създаване на виртуален портфейл за задържане на криптовалутата, която става публична през следващия месец.

Стойността на всички издадени петро със 100 милиона токъна би била малко над 6 милиарда долара, според данните, предоставени от Мадуро през последните месеци, въпреки че във вторник не бе предоставена нова информация за цените, информира dnes.bg.

Всеки един токън ще бъдат оценяван и подкрепен от по 1 барел суров петрол от Венецуела, каза още Мадуро. Съветници, работещи за правителството, препоръчаха наскоро 38,4% от петро да се продават на частен търг с отстъпка от 60%.

Президентът обяви, че ще бъдат пуснати общо 100 милиона единици от валутата, от които 82,4 милиона ще бъдат достъпни за инвеститорите. Цената на един петро ще бъде около 60 долара, колкото струва в момента и един барел венецуелски петрол, предава пък ТАСС.

Петро се отличава от другите криптовалути с това, че тя е едва ли не единствената в света, която ще бъде обезпечена от реални активи. По разпореждане на Мадуро за целта държавата е заделила 5 милиарда барела от находището Аякучо в пeтролния пояс на река Ориноко. Властите се надяват, че криптовалутата ще им позволи успешно да привлекат средства от чужбина, които са крайно необходими на страната, обхваната от криза.

Известният венецуелски икономист Луис Енрике Гавасут се обяви в подкрепа на пускането на криптовалутата.

„Петро е много интересно явление, защото всеки човек, независимо къде се намира, може да я придобие срещу конвертируема валута, заобикаляйки финансовите санкции и финансовата блокада на Венецуела“, каза той в интервю за радио Union. По този начин може да си привлече огромен капитал, смята Гавасут. По думите му валутата ще може да се използва за разплащане на стоки и услуги, данъци, такси и мита на територията на страната, а също и да се обменя срещу налични пари в обращение. Курсът зависи от обема на операциите, станали във всички обменни пунктове, които са получили лиценз от властите за дейността си.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *