МАЕ прогнозира засилено търсене на петрол

МАЕ / това е абревиатура на Международната агенция по енергетика/ прогнозира по-силно от очакваното търсене на петрол в глобален план през тази и следващата година, но в същото време отбеляза, че е прекалено рано да се направи оценка на влиянието от договореното съвместно съкращаване на добивите от страна на най-големите производители.

В своя редовен месечен доклад базираната в Париж важна енергийна организация посочи, че е ревизирала оценките за потребление на петрол в Китай и Русия и това е накарало агенцията да повиши прогнозите си за растежа при търсенето на петрол за настоящата година с 120 хиляди барела на ден до 1,4 млн. барела. В същото време МАЕ очаква и подобрение на потреблението на „черното злато“ през 2017 година с 1,3 млн. барел, като това представлява повишение със 120 хиляди барела на ден спрямо предходната прогноза на енергийната организация.

Коментирайки споразумението от 30-и ноември за съкращаване на добивите на петрол от страна на ОПЕК с 1,2 млн. барела на ден до 32,5 млн. барела през първите шест месеца на 2017-а, последвано от договорката от 10-и декември за намаляване на добивите с 558 хиляди барела на ден и от страна на основните производители извън картела (като Русия, Оман и Мексико), МАЕ отбеляза: Ако партньорите от и извън ОПЕК се придържат към поетите ангажименти, глобалните петролни запаси могат да започнат да намаляват през първата половина на следващата година.

Сделката е за шест месеца и ние трябва да дадем време за нейното осъществяване, преди да направим преоценка на нашите пазарни перспективи. Успехът би означавал засилване на цените и стабилност на приходите на производителите след две трудни години. Рисковете при неуспех на това споразумение обаче биха означавали стартиране на четвърта поредна година на увеличаващи се запаси и евентуалното завръщане към по-ниски петролни цени, допълни базираната в Париж организация.

В същото време МАЕ отбеляза, че световното предлагане на петрол е нараснало през ноември до рекордни 98,2 млн. барела на ден, тъй като производството на суров петрол от ОПЕК се е повишило в рамките на месец с 300 хиляди барела на ден до нов рекорден връх от 34,2 млн. барела, докато производството извън картела се е понижило с 160 хиляди барела до 57,1 млн. барела на ден.

Петролните пазари реагират позитивно на последните прогнози на МАЕ за по-солиден от очакваното растеж на търсенето на важната енергийна суровина през тази и през следващата година.

Днес фючърсите на американския лек суров петрол се повишават с 0,91% към 53,41 долара за барел, отправяйки отново поглед към върха от 12-и декември около 54,47 долара за барел (най-високо ценово ниво от юли 2015 година). Фючърсите на петрола сорт „брент“ нарастват с 1,15% към 56,32 долара за барел – недалеч от вчерашния връх около 57,24 нивото.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *