Македония засега е вън от ЕС.

Преговорите на Македония за членство в Европейския съюз няма да бъдат отворени по време на чешкото председателство, заяви заместник-министърът на външните работи на Чехия Томаш Пойар.
Дипломатът поясни, че страната му би приветствала започването на преговори със Скопие, но това няма да бъде договорено и не е в стратегията на ЕС, предаде Европорталът.

Очаква се Гърция да блокира членството на Македония както в НАТО, така и в Европейския съюз, докато не бъде постигнато споразумение по спора за името на бившата югославска република.
Припомняме, Гърция отказа да признае конституционното име на съседката си – Република Македония – след като тя обяви независимост от Югославия през 1991г.
Регион в Северна Гърция е известен с името Македония и Атина се страхува, че ако позволи на Скопие да използва това име, ще отвори вратата за териториални претенции. Гърция също възприема наименованието Македония като част от историческото си наследство.
Македония не приема предложението официалното наименование на страната в международните отношения да e Република Северна Македония, а конституционното име Македония да остане само за вътрешна употреба.
Двойно решение се предлага и за наименованията на нацията и езика. Македонското правителство смята тези алтернативни решения за абсолютно неприемливи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *