Македония изпревари България с 26 места по условия за правене на бизнес.

Декларациите на икономическото министерство за ударно подобряване на бизнес средата у нас видимо не се сбъдват. България за поредна година не успява да подобри осезаемо условията за работа на фирмите. Това показва годишната класация на Световната банка – Doing Business 2016. Проучването обхваща 189 държави. В класацията страната ни за втора поредна година е поставена на 38-о място, което делим с Мексико.

Една позиция пред нас е Румъния. На престижното 12-о място, 26 позиции преди България, е поставена друга наша съседка – Македония. Само за една година тя буквално се е изстреляла с 18 места нагоре в класацията, където преди година е била 30-а. Причината за това е, че съседите са съкратили почти двойно голяма част от дейностите, свързани със стартирането и работата на една компания.

За поредна година лидер в правенето на бизнес и облекчени условия за фирмите е Сингапур. Тройката на най-добрите се допълва от Нова Зеландия и Дания, която измества миналогодишния номер 3 – Хонконг. Най-зле в проучването се представят Еритрея, Либия и Южен Судан.

България изостава по редица от критериите, следени от Световната банка. Най-отчайващо се представяме при достъпа до елмрежа. По този показател страната ни е на 100-тна позиция, като „опъването на жицата“ губи на фирмите 130 дни, 6 процедури и много допълнителни разходи. Подобна е ситуацията и с регистрирането на собственост, за което са нужни 8 дни и 6 процедури. За да си платят данъците, фирмите губят по 423 часа годишно и затова по този показател България е поставена на 88-о място. По показателя „процедура по фалит“ страната ни е 48-а. У нас производството по несъстоятелност продължава средно 3.3 години.

Да започнеш бизнес в България отнема цели 18 дни, докато в съседна Македония например, която не е член на ЕС, има една-единствена процедура и това става само в рамките на един ден. Включването на фирма към електромрежата също е улеснено – отнема малко повече от месец и изисква три процедури.

Изненадващо, въпреки често променящото се законодателство и оплакванията от несигурната среда, страната ни заема престижната 14-а позиция по отношение на защитата на инвеститорите. Основна заслуга за това има краткото време, нужно за транспортиране на стоките при внос и износ, показва докладът Doing Business 2016.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *