Макрон призова за по-големи евроинвестиции в Гърция

Френският президент Еманюел Макрон призова за по-големи европейски инвестиции в Гърция, които да помогнат за намаляване на увеличаващата се зависимост на Гърция от неевропейски страни, особено Китай, съобщи АП. 

На кръгла маса на гръцки и френски бизнес лидери, Еманюел Макрон каза, че Гърция е била принудена да избере неевропейски инвеститори, защото европейците отсъствали. Това, добави той, означава, че европейците нямат вяра в Европа. Макрон каза, че френските предприятия ще увеличат инвестициите си в Гърция, страна, която прекара голяма част от изминалото десетилетие, блъскайки се от една криза в друга, чиято икономика се сви с една четвърт, а нивата на безработицата и бедността скочиха тревожно.

Ние искаме корейски, китайски и американски инвестиции, те са много важни, каза той. Но ако няма европейски инвеститори, тогава ние сме принудени да изберем неевропейски инвеститори, каза Маркон. Ако европейците не реагират, каза той, това ще покаже, че европейците нямат доверие в Европа. Гърция разчита на международни спасителни програми след като загуби достъп до пазара на облигации през 2010г. След години на затягане на коланите, което доведе до подобрения в годишния бюджет на страната, ерата на спасителните програми се очаква да приключи в Гърция през лятото на 2018г.

В замяна на парите, които предотвратиха банкрута на страната, Гърция бе принудена да въведе широка гама икономически реформи, включително продажба на държавни активи като летища, пристанища, железопътни линии и имоти. Много от тях се оказаха в ръцете на неевропейски инвеститори.

От своя страна гръцкият премиер Алексис Ципрас призова френските бизнесмени да инвестират в Гърция, тъй като тя излиза от дълговата криза и ги увери, че няма да съжаляват. „Гърция е възможност . . . реална възможност“, подчерта Ципрас пред френските бизнесмени. Той добави, че след седем години на криза гръцката икономика може да отчете растеж от над 2%.

Макрон е на двудневно посещение в Гърция. В четвъртък той се срещна с гръцкия премиер Алексис Ципрас и представи своята визия за Европа в реч на мястото на древния атински парламент, смятано за икона на демокрацията в целия свят.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *