Малайзия повдигна обвинения срещу шефове в Goldman Sachs заради скандала с фонда 1MDB

Малайзия е повдигнала наказателни обвинения срещу 17 настоящи и бивши директори на дъщерни дружества на американската банка Goldman Sachs Group Inc. във връзка с многомилиардното разследване за корупция в малайзийския държавен фонд 1MDB. Това  съобщи наскоро главният прокурор на страната Томи Томас. От доста време насам Goldman Sachs се намира под внимателна проверка относно ролята на банката за подпомагане на набирането на 6,5 млрд. долара чрез предлагане на облигации за държавния инвестиционен фонд 1Malaysia Development Bhd, известен  като 1MDB. Предметът на разследването са обвинения в корупция и пране на пари в поне шест държави.

Обвиненията в петък бяха повдигнати в рамките на раздел от Малайзийския закон за пазарите на капитали и услуги, който държи някои висши ръководители отговорни за извършени престъпления, заяви главният прокурор, цитиран от агенция Ройтерс. „Спрямо обвиняемите ще се търсят присъди със затвор и наказателни глоби, като се има предвид размера на схемата за измама и неправомерното присвояване на милиарди от облигационни постъпления“, се посочва в изявлението на Томи Томас.

Обвинените лица включват Ричард Гнод, главен изпълнителен директор на Goldman Sachs International и Майкъл Шерууд, бивш заместник-председател на Goldman Sachs Group Inc и главен съизпълнителен директор на Goldman Sachs international, добави главният прокурор.

От банката Goldman Sachs не отговориха веднага на искането за коментар от агенция Ройтерс. Самата банка последователно отрича наличността на неправомерни действия и заяви многократно, че някои членове на бившото правителство на Малайзия и на фонда 1MDB са излъгали Goldman Sachs, външен адвокат и други лица за използването на постъпленията от самите транзакции (от продажбите на облигации).

През миналата година Малайзия повдигна наказателни обвинения срещу Goldman Sachs и двама от бившите служители на американската банка във връзка с фонда 1MDB. Американското министерство на правосъдието също разследва банката за ролята й на поръчител и организатор на облигационното предложение. Приблизително 4,5 мрлд. долара са били присвоени от служители на малайзийския фонд 1MDB, какт и от техни сътрудници между 2009-а и 2014-а година, съобщи Министерство на правосъдието на САЩ.

Тим Лайснер, бивш партньор в Goldman Sachs в Азия, се призна за виновен през миналия август за конспирация за пране на пари и конспирация за нарушаване на Закона за чуждестранните корупционни практики и се съгласи на конфискация на негово имущество за 43,7 млн. долара.

Малайзия обяви, че ще търси до 7,5 млрд. долара под формата на обезщетения от Goldman Sachs заради сделките си с държавния инвестиционен фонд 1MDB, който беше създаден през 2009-а година от тогавашния премиер на страната Наджиб Разак. Наджиб, който беше свален от власт през миналата година чрез избори, е изправен пред десетки наказателни обвинения, свързани с 1MDB. Той пледира, че не е виновен и отрече да е бил въвлечен в неправомерните действия.

Преди месец „Уолстрийт джърнъл“ пък съобщи, че Министерството на правосъдието на САЩ разследва и дали големият германски кредитор „Дойче банк“ също не е нарушил законите за корупция в чужбина и тези за борба с изпирането на пари при работата си с фонда 1Malaysia Development Bhd. (1MDB).

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *