Малките бензиностанции искат отсрочка от НАП

 

Това каза в Националния пресклуб на БТА Ивайло Николов,от гражданско обединение „Малки и средни бензиностанции“.  Сега на бензиностанциите се предлагат американски и германски нивомери, които струват 3000 евро, но с монтажа цената им излиза 20 хиляди лева. При дневни обороти от 1000 лева и норма на печалбата под 4%, парите не стигат за монтаж на тези уреди, допълни Динко Дедев, член на организацията.  Всяка бензиностанция трябва да продава поне 50 хиляди литра месечно, за да не фалира, посочи Ивайло Николов.
Представители на малките бензиностанции искат среща с финансовия министър Симеон Дянков, за да обсъдят проблема. Собствениците на бензиностанции ще имат среща с НАП на 5 януари, допълни Дедев. Горивата идват в бензиностанциите с акцизен документ, номерът на който веднага се завежда и контролът е пълен, каза Дедев. Никой вече не може да си позволи да продава гориво без ясен произход, защото ще загуби клиенти, допълни той.
Нивомерите са полезни най-вече за големите бензиностанции, за да следят какво количество бензин или дизел имат в цистерните, управителите на малките обекти винаги знаят колко горива има в бензиностанциите, защото оборотите са малки, казаха от дружеството.
Нарушенията с продажба на горива според тях се правят при големите производители и във ведомствените бензиностанциите.
Собствениците предлагат вместо бързо монтиране на нивомерите на обектите да идват данъчни инспектори и да запечатват цистерните.
Българската фирма Тантекс -90″ ЕООД – Пазарджик подготвя за продажба своя нивомерна система, каза Дедев. Подобна система се подготвя и от „Датекс“, но те няма да са готови до края на март, каза той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *