Малкият бизнес очаква едно рамо от БФБ

Нови възможности за малкия бизнес ще бъдат предоставени от Българската фондова борса, съобщи ръководителят ѝ Иван Такев на специална презентация, насочена към предприемачи. Предстои обособяването на специален Пазар за растеж на малките и средните предприятия, обясни Такев. „Това е многостранна платформа за търговия, която непосредствено предшества регулирания пазар“.

Регулираният пазар е най-големият борсов сегмент за продажба и покупка на акции. Радослава Масларска от Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници обясни, че чрез участие в борсовата търговия малките и средни компании имат алтернатива за намиране на пари без банков заем: „Ако печалбата на вашата компания е един милион на година, приблизителната оценка от капиталовия пазар би била 10 милиона, тоест срещу 10 процента от вашата компания вие бихте вкарали един милион свеж ресурс, с който да реализирате инвестиционните си намерения“.

От своя страна Европейският съюз ще даде близо 400 млн. евро за развитието на стартиращи малки и средни компании, извършващи своята дейност на Стария континент. Общият привлечен ресурс, който включва допълнителните частни инвестиции, може да достигне 1,5 – 2 млрд. евро. За проекти над 15 млн. евро ще може да се кандидатства в Европейската инвестиционна банка. Допълнителна информация стартиращите и вече действащи малки компании могат да получат от Европейския консултантски център по въпросите на инвестициите.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *