Малкият и среден бизнес се нуждаят от силна подкрепа

Малкият и среден бизнес, всичките малки и средни предприятия, които го съставляват, се нуждаят от силна и активна политическа и обществена подкрепа. Те са гръбнакът на икономиката и имат основополагаща функция за възпитаване на ценностите на предприемачеството. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес приветства участниците в срещата на Административния съвет и Общото събрание на Европейската асоциация на занаятите, малките и средните предприятия /UEAPME/,която се състоя в София, съобщиха от прессекретариата на президента.
„Малкият и среден бизнес и занаятите понасят най-тежко последствията от глобализацията. В същото време те са носители на мисията да не губим своята идентичност“, е казал президентът и допълнил, че средата за ефективно развитие на малките предприятия изисква ясни и справедливи решения, опростени процедури, предсказуемост и прозрачност.
Заедно с участниците в Общото събрание държавният глава е обсъдил ролята на кохезионната политика за бизнес средата в България, насърчаването на младите предприемачи и необходимостта институциите на държавите в ЕС да елиминират административните пречки и да адресират директно проблемите на предприемачите.

Тук вече е мястото да известим, че  в началото на другата седмица започва информационната кампания “Летящ старт“, насочена към малкият бизнес или за хора със стартиращи бизнеси или с идеи за такива, организирана от финансовата институция СИС Кредит, която е официален посредник на експертния Фонд мениджър на финансови инструменти в България. Инициативата стартира на 28 юни с онлайн кампания и е първото от поредица събития, които целят да подпомогнат с опита на малкият бизнес няколко конкретни групи от обществото, а именно: хора с увреждания, социални предприемачи, незаети младежи до 29-годишна възраст.

Подобна инициатива е добра възможност да бъдат обединени усилия  с други сдружения и фондации, които работят в посока  развитието на малки и средни бизнеси, стимулиране на социалното предприемачество и по-доброто интегриране на хората с увреждания. В началото на кампанията ще се включат и партньорски  организации като Reach for Change – Промяната и от фондация „Заслушай се“, които ще споделят натрупан конкретен опит както в социалното предприемачество, така и ефективни бизнес практики при организацията на производствен процес в работна среда на  хора с увреждания.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *