Малки и средни фирми кандидатстват за 147 млн. лв. субсидии

Близо 147 млн. лв. ще бъдат разпределени безвъзмездно сред малки и средни фирми, които искат да разширят производството си. Средствата са по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, а кандидатстването е до 21 май 2019 г.

Резултат с изображение за евросубсидии

В процедурата могат да участват компании от най-различни сектори – от производство на храни до високотехнологични индустрии. Този път предимство ще бъде дадено на фирми, които досега не са получавали пари по програмата.

Кой може да участва

Процедурата е отворена за микро-, малки и средни предприятия, които имат приключени поне три финансови години (2015, 2016 и 2017 г.). Изискване има и за нетни приходи от продажби общо за трите години, като минимумът за микрофирми е 210 хил. лв., за малки – 750 хил. лв., а за средни – 3 млн. лв.

Кандидатите могат да работят в много широк кръг от сектори. В сферата на високотехнологичните производства се допускат компании за химични продукти, лекарства, електроника, електрически съоръжения, машини и т.н. Финансиране могат да получат и фирми, които се занимават с интензивни на знание услуги като издателска дейност, радио и телевизия, информационни технологии и др. Допустими са и нискотехнологични производства като храни, напитки, облекла, текстил, мебели, хартия, метали и много други. По процедурата фирмите могат да кандидатстват само индивидуално и не се допускат партньорства.

Разпределение на бюджета

Общият бюджет на процедурата е 146.7 млн. лв. (75 млн. евро) и е разделен на три части според технологичната интензивност на секторите, в които работят кандидатите. Най-голяма сума – 37.3 млн. лв., ще бъде разпределена сред компаниите във високотехнологичните промишлени производства. Фирмите в сферата на интензивните на знание услуги ще могат да разчитат на 14.7 млн. лв., а тези в нискотехнологичните производства ще получат 58.7 млн. лв., информира в.Капитал .

Отделно от това във всяка от трите групи средствата са разделени според размера на кандидатстващите предприятия. Така реално най-голяма сума се предвижда за малките високотехнологични компании – 38.6 млн. лв. общо.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *