Малта и Кипър получават зелена светлина за въвеждане на еврото

Европейската централна банка и Европейската комисия се съгласиха единната европейска валута да стане разменно средство в двете средиземноморски островни държави след 2008, съобще Die Welt. Едновременно с това обаче пазителите на евро обърнаха внимание на Малта и на Кипър да намалят задлъжнялостта си.

Според ЕЦБ и ЕК, Малта и Кипър отговарят на критериите за въвеждане на евро. Това бе обявено от двете европейски институции в сряда в Брюксел и Франкфурт в отделни съобщения. В двете държави инфлацията е ниска, а валутата стабилна, пише емисионната банка в становището си. Финансовите министри на ЕС, държавните глави на ЕС, както и премиер-министрите, трябва да дадат съгласието си.

Едновременно на Малта на на Кипър бе предписано намаляване на високата задлъжнялост. Били необходими и по-нататъшни реформи на пазара на труда, както и консолидация на бюджетите. От гледна точка на ЕЦБ с това държавите ще бъдат готови да встъпят в европейското валутно пространство към 1ви януари 2008. Съответно те ще станат 14тия и 15тия член на Еврозоната. Малта и Кипър ще са втория и третия член на ЕС, който въвежда евро. Началото постави през тази година Словения като 13ти член на валутния съюз.

Двете държави се надяват чрез въвеждането на единната европейска валута да привлекат повече туризъм и чуждестранни инвестиции. В икономическото пространство на Еврозоната приемането на двете малки държави с общо население 1,5 млн. души не би следвало да има някакви съществени последици: икономиките им дават едва 0,2% от икономическия продукт на Еврозоната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *