Мамят ни с коледните намаления

Потребителите да внимават с големи плакати и подкани за намаления по витрините на магазините, защото около тях с дребен шрифт пише за кои стоки не важат. А обикновено намалението не важи за най-важните и търсени артикули. Това предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

 

Има подвеждане и с каталозите на големите вериги – пускат в брошурите евтини коледни стоки, като елхичка с размер от 1,50 м за 30 лева, а като се отиде на място в магазина, се оказва, че продуктът е изчерпан и човек си купува елхичка 1,80 м на много по-различна цена, каза Маргаритов.

Имало случаи дори, в които се разпространявали брошури в 200-300 хил. тираж, а проверките установявали, че от въпросната елха са доставени едва по 10 броя в два от обектите на веригата. Според председателя зареждането трябва да е в такива количества, че да може потребителите в съотношение, което е съразмерно на разпространената реклама, да бъдат в състояние да си го купят.

Той предупреди и да се внимава с пазаруването по щандовете в базари и временни изложения. Там често се предлагат коледни украси и предмети, които могат да бъдат и опасни, като коледни свещи под формата на плодове или лъскави ябълки например, от които лесно се отчупват малки парчета, които са опасни за децата. Или Дядо Коледа с телчета, които представляват опасност, даде примери шефът на ведомството пред Нова тв.

По думите му инспекторите се натъквали и на друг вид нелоялни търговски практики като т.нар. намаление в намалението. В този случай търговецът продава дадена стока с някакъв процент отстъпка, след това сваля още малко цената и събира двата процента. От комисията обясниха, че това не е редно, защото намалението следва да е направено от последната цена, на която е продавана дадената стока.

Проверките на регулатора установили и изкуствено завишени цени преди Черния петък, за да може върху тях да се прави намалението, което е подвеждащо за клиентите. Оказало се, че на самия Черен петък е имало стоки, които се продават с намаление, но доста по-скъпо, отколкото в седмицата преди деня на големите отстъпки, пише в. Монитор. Така например даден артикул е струвал 100 лв., два дни преди кампанията обаче цената му се вдига на 130 лв. и така след обявеното намаление крайната цената е по-висока, отколкото е била преди десетина дни. Маргаритов обаче побърза да добави, че тези случаи не са масови и не са постъпили много сигнали.

Както „Монитор“ вече писа, през първите 10 месеца на годината КЗП е направила над 31 хил. проверки, при които са съставени 2685 акта за нарушения, установени са 225 нелоялни търговски практики, а 123 туристически обекта са били временно затворени.

Проверяващите дори забранили 105 опасни стоки и са спрели три вида услуги. По-голямата част от опасните стоки са облекла и обувки за деца или продукти, които представляват риск за тях.

От януари до края на годината в комисията са постъпили близо 18 хил. писмени жалби и сигнали и още над 9 хил. обаждания предимно за консултации.

Институцията е сезирана от гражданите най-често във връзка с казуси в сферата на телекомуникациите, обществените услуги, покупки на черна и бяла техника, облекла и обувки. Най-малко са жалбите за туристически и финансови услуги.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *