Маню Моравенов заменя Такев начело на БФБ

Доц. д-р Маню Моравенов е новият изпълнителен директор на Българска фондова борса (БФБ), след като на извънредно заседание Общото събрание на борсата одобри доц. д-р Маню Моравенов да влезе в състава на Съвета на директорите на институцията.Маню Моравенов заменя Такев начело на БФБ. Със свое решение съветът възложи на доц. д-р Моравенов ролята на изпълнителен директор на БФБ. Предстои новият изпълнителен директор да бъде одобрен от Комисията за финансов надзор и вписан в Търговския регистър.Маню Моравенов заменя Такев начело на БФБ

Доц. д-р Маню Моравенов. Снимка: БФБ

Същевременно директорите на БФБ изказа благодарност за изключителния принос на досегашния изпълнителен директор Иван Такев, който напуска институцията след 18-годишна кариера в нея.

Сред постиженията му според Борда са утвърждаването на БФБ като технологично модерна европейска борса чрез внедряването на електронната система за търговия на Deutsche Börse – Xetra и преминаването през тази година към нейното най-ново технологично поколение – Т7, създаването на специализираната платформа за оповестяване на регулирана информация – X3 News, както и при придобиването на Българска независима енергийна борса, информира investor.bg.

Такев има ключова роля за въвеждането на водещи практики за добро корпоративно управление чрез активната си работа в Съвета за развитие на капиталовия пазар и Националната комисия за корпоративно управление. Той има сериозни заслуги и за международното позициониране на БФБ.

Българска фондова борса е лицензирана да извършва дейност като фондова борса на 09.10.1997 г. Предметът на дейност на дружеството включва организиране на търговия с ценни книжа и други финансови инструменти; организиране и поддържане на информационна система за търговия с ценни книжа.

Доц. д-р Моравенов е един от авторите на Националния кодекс за корпоративно управление и играе активна роля в създаването на законодателството, и на инфраструктурата на регулираните капиталови пазари в България. Той е доцент и дългогодишен преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси. Доц. д-р Моравенов притежава докторска степен по „Финанси, кредит и застраховка“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и магистърска по „Икономика и информатика“ от Университета по национално и световно стопанство. Има множество специализации, автор е на две монографии, десетки студии, статии и доклади в престижни български и чуждестранни научни издания.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *