„Марица-изток 2“ е най-големият замърсител в Европа

България оглави поредна срамна класация – държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ е най-големият замърсител сред всички промишлени заводи в Европа, а българите отново дишат най-мръсния въздух. Това показва разпространено вчера проучване на Европейската агенция по околна среда от 2012 г., което оценява щетите от замърсяването и чистота на въздуха във всяка една страна.

В топ 30 на промишлените замърсители попадат още и два от тецовете, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки – „Бобов дол“ и „Брикел“ с горивната си инсталация в Гълъбово. Наред с България петицата по най-големи замърсители се оформя и от Полша, Румъния, Германия и Великобритания. В анализа са взети под внимание вредните въздействия от мръсния въздух – преждевременна смърт, болнични разходи, загубени работни дни, намаляване на селскостопанските добиви и др.

Замърсяването на въздуха и емисиите парникови газове от промишлеността в Европа струват на обществото най-малко 59 млрд. евро и най-вероятно стигат до 189 млрд. евро за 2012 г., показват данните. Половината от разходите за покриване на щетите са причинени от едва 147 промишлени централи, или 1% от общо 14 325 съоръжения.

Експертите не са „пожалили“ и повечето от останалите тецове у нас, които са поставени на различни позиции в класацията. Така например варненската ТЕЦ, която вероятно ще спре работа след Нова година именно защото не отговаря на екоизискванията, е поставена на 47-о място. Месеци наред държавата и собственикът на ТЕЦ-а – ЧЕЗ, водеха преговори за удължаване живота на централата, но решение и към момента няма. Американската ТЕЦ „Марица-изток 3“ е поставена на 74-о място, а пернишката ТЕЦ „Република“ е на 139-о. В класацията влизат още горивната инсталация в Свищов, „ЛУКойл Нефтохим“, ОЦК – Кърджали, ТЕЦ Русе, ТЕЦ Сливен и др.

България не за първи път попада в такава класация, но както и преди, страната ни е водеща в Европа по най-мръсен въздух като цяло. На второ място е поставена Полша, следвана от Словакия. Причините за това са битовите, транспортните и промишлените дейности, които сеят фини прахови частици и вредни вещества. Фактор са и замърсените и лошо поддържани пътни настилки. Липсата на вятър в определени дни от годината също допринася за концентриране на отрови.

Най-замърсените градове у нас са Перник, Димитровград, Видин и Пловдив, показват данните от доклада на Европейската агенция за околна среда. В началото на миналата година България получи последно предупреждение от ЕК заради липсата на мерки за намаляване на праха, азотния оксид и серния диоксид във въздуха. А през юли тази година Брюксел прати наказателната процедура в последна, съдебна фаза.

Гражданите във всички 6 зони и агломерации в България – София, Пловдив, Варна, зона Северна, Северозападна и Югоизточна, са изложени на нива на прахови частици, превишаващи пределно допустимите стойности, заради транспорта, промишлеността и отоплението с дърва и въглища, обявиха тогава от ЕК. И досега в България липсват адекватни мерки за защита на здравето на населението.

ПОСЛЕДИЦИ

Само през 2011 г. в Европа са регистрирани около 400 000 случая на преждевременна смърт, свързани с влиянието на замърсения въздух върху човешкия организъм. Почти 95 на сто от градското население в Европа е изложено на замърсители на въздуха с нива, смятани за опасни от Световната здравна организация, се посочва в съобщение на Изпълнителната агенция „Околна среда“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *