Маркират плаването по Дунава с нов кораб и европари

Маркират плавателния път по цялото протежение на река Дунав и за тази цел ще бъде закупен нов кораб за изследване и обозначаване на реката, която минава през няколко европейски държави и се влива в Черно море. До една година българската изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) ще закупи нов кораб за маркиране на плавателния път по реката. Това съобщиха от ИАППД.
Агенцията е сключила договор с изпълнител за покупка на кораб за маркиране на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав. Плавателният съд е на стойност 5 150 000 лева без ДДС и ще се изпълни по проект „FAIRway Danube“, финансиран по Механизма за свързване на Европа. Срокът за строителство е една година.
Специализираният кораб ще поставя плаващи навигационни знаци (шамандури), които указват границите и направлението на фарватера /плавателния път/ на реката, ограждат препятствия, съоръжения и критични участъци. С резултатите от дейността на кораба ще се актуализира навигационно-пътната обстановка, ще се съставя необходимата информация за обновяване и допълване на електронно-навигационните карти, необходими за осигуряване на безопасно корабоплаване.
Максималното газене на плавателния съд ще бъде до 1,4 м, минималната скорост – не по-малка от 18 км/час, капацитетът на товари ще бъде от 15 тона, като ще има възможност за разполагане на поне 10 големи шамандури. Корабният екипаж ще бъде от осем души.

За последните пет години – юли 2015 г. до юни 2020 г. – FAIRway Дунав ще увеличи значително знанията за плитките участъци на Дунавския воден път, така че да се оптимизират маршрутите за фарватера и да се изготвят мерки за рехабилитация. Под мотото „Да се ангажираме с повишената безопасност, ефикасност и екологосъобразност на вътрешната навигация“ FAIRway Дунав ще се извършва хармонизирано в 6 държави: Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, България и Румъния под егидата на иновациите и Изпълнителната агенция за мрежи (INEA) на Европейската комисия. В рамките на същия проект ще бъде доставен и проучвателния кораб, както и девет автоматични хидрометеорологични станции, които ще се монтират в трите най-критични участъка на река Дунав, а страните  Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, България и Румъния са партньори по проекта, като бюджетът на българската ИАППД в него е 7 018 800 евро.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *