Марк Зукърбърг отново подема образователна реформа

Марк Зукърбърг подема втора инициатива, свързана с образователната реформа, пише Bloomberg Businessweek. Главният изпълнителен директор на Facebook обяви, че ще инвестира 120 млн. в училища, намиращи се в района на крайбрежието на Сан Франциско. “В най-иновативната общност в света (тази в Силициевата долина) не трябва да има борещи се за оцеляване училища,” заявиха Зукърбърг и съпругата му – Присила Чан, през миналата седмица.

Парите ще бъдат отпуснати на части, като първите 5 млн. долара ще отидат за купуването на компютри, обучението на учители и подобряване на интернет инфраструктурата.

Преди известно време Зукърбърг и съпругата му дариха 100 млн. долара на образователната система в Нюарк, Ню Джърси, които обаче не доведоха до желания резултат. Въпреки това двамата виждат положителното: “Голяма част от работата, която започнахме в Нюарк, все още не е приключила, но вече виждаме първите добри резултати. В града вече има най-голямата общност от учители, които получават допълнителни възнаграждения за постигнати добри резултати. Като следствие на свършената работа, завършилите успешно ученици в региона са се увеличили с 10%. Засега все още е рано да видим истинските резултати в Нюарк, но продължаваме да работим и да трупаме опит,” се казва в изявление на двамата.

~В изявлението си обаче Зукърбърг и Чан пропускат да споменат, че реформата в Нюарк – извършена с помощта на губернатора на Ню Джърси Крис Кристи и бившия кмет на Нюарк Кори Буукър– остана неразбрана от градската управа. Ками Андерсън, която е наета от Зукърбърг да ръководи реформата в болнавата образователна система в Нюарк, така и не успя да спечели подкрепа от политиците, от които зависи закриването на някои училища и освобождаването на голям брой учители.

Рас Барака, един от най-отявлените противници на инициативата, който спечели кметските избори в града миналия месец, иска Андерсън да спре да се бърка в управлението на образователната система. Барака няма правомощията да освободи Андерсън, но той и неговите съюзници от учителската асоциация в града могат да затруднят сериозно работата й.

Зукърбърг е научил нещо от опита си в Ню Джърси: как да не очаква повече, отколкото е възможно да получи. Преди четири години той заяви, че иска да преобърне закостенялата система на 180 градуса, което мнозина определиха като непостижима задача. Сега двамата с Чан си поставят много по-ниски цели в крайбрежието на Сан Франциско, започвайки от малка първоначална инвестиция и по-дискретна крайна цел. “Днешното изявление е просто малка стъпка към промяната, от която се нуждаем в обществото и страна ни,” пишат Зукърбърг и съпругата му. “Но това е още една стъпка по пътя, който очакваме да изминем през остатъка от живота си“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *