Марк Зукърбърг отсвири ЕП по скандала с „Кембридж аналитика“

Марк Зукърбърг – изпълнителният директор на Фейсбук не се отзова на поканата да бъде изслушан в Европейския парламент. В негово отсъствие днес в Страсбург евродепутатите обсъдиха скандала със злоупотребата с данни от потребители на социалната мрежа.Марк Зукърбърг бе поканен от ЕП официално в понеделник и се предвиждаше да говори пред съответните парламентарни комисии, както стори по-рано пред представители на Сената и Конгреса на САЩ. Европейската комисия съобщи, че вчера той се е срещнал в Сан Франциско със заместник-председателя на комисията Андрус Ансип.
От името на председателството на Съвета на ЕС заместник-министър Моника Панайотова отбеляза, че скандалът с „Кембридж аналитика“ е довел до загуба на доверие по целия свят и е засегнал основни принципи на ЕС. Днешният дебат е пореден знак за нашата тревога, добави тя. Панайотова изрази очакването новите правила за защита на личните данни в ЕС, които влизат в сила в края на май, да дисциплинират дружествата в интернет. Зам.-министърът добави, че скандалът поставя въпроса за демократичното начало на изборите и за защитата им от манипулации. По нейните думи се откроява необходимостта от повече медийна грамотност.
Еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова уточни, че до 2,7 милиона европейци вероятно са засегнати от злоупотребата с лични данни. По нейните думи случаят прилича на престъпление. Еврокомисарят настоя общите условия за ползване на услуги да не бъдат писани на недостъпен правен език, а да бъдат ясни и разбираеми за всички.
Очаквам Фейсбук да сътрудничи на най-високо равнище. С новите правила в ЕС времето за снизходителност изтече, след 25 май предприемаме засилен контрол, добави тя. Еврокомисарят настоя за яснота не само какво е станало с изтеклите данни, а и за какво служат сега. Традиционните медии се подчиняват на строги правила, точно обратното важи за социалните медии – с тях е възможна злоупотреба. Интернет не е място, незасегнато от върховенството на закона, коментира Юрова.
Групата на Европейската народна партия посочи, че интернет е място, оставено на съвестта на потребителите. Социалистите и демократите отбелязаха, че цифровата революция може да дава възможности, но носи и заплахи. Трябва да вземем живота си обратно под наш контрол, трябва ни цифров суверенитет, добавиха те.
Европейските реформатори и консерватори посочиха, че е необходимо равновесие между защитата на личните данни и възможностите за проследяване на престъпленията в интернет. Групата на АЛДЕ настоя Зукърбърг да се яви пред евродепутатите от уважение към стотиците милиони европейски потребители на Фейсбук.
Зелените заявиха, че извиненията не са достатъчни. Фейсбук не спазва дори основни изисквания за защита на личните данни, наша работа е да се защитим, добавиха те. Европейската обединена левица посочи, че Зукърбърг е знаел и нищо не е направил срещу злоупотребите, защото това е неговият бизнес модел. Според тях подобни нередности се допускат също от Амазон и Гугъл.
Групата „Европа на свободата и пряката демокрация“ упрекна Фейсбук в монопол, който изкупи съперниците си Инстаграм, Месинджър и Уотсап, и прави пари от продажба на данни и реклама, основана на данни. Групата сравни Фейсбук с вирус, от който няма отърване заради признанията на Зукърбърг за създаването на профили на хора без тяхното знание. Проблемът не е „Кембридж аналитика“, а във Фейсбук, историята с политическата реклама е за отклоняване на вниманието, добавиха от тази политическа сила. Групата „Европа на народите и свободата“ настоя за промяна на икономическия модел, по който Фейсбук работи.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *