Марк Карни: Централните банки ще се погрижат за световното възстановяване

Мрачните прогнози, че развитите икономики са навлезли в продължителен период на стагнация са пресилени, но ще бъде необходима подкрепата на централните банки, които да се погрижат за устойчивото глобално възстановяване. Това сподели снощи в Ню Йорк гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни, цитиран от MarketWatch.

Карни каза, че след няколкото разочароващи години икономическият растеж във Великобритания и този на световната икономика са напът да се ускорят през 2014 г. На Острова икономическият растеж вече се съживява, инфлацията спада, а на месец се създават средно 60 хил. работни места.

Миналия месец АЦБ даде своята прогноза за растежа на икономиката. Банката очаква той да нарасне с около 2,8% през 2014 г.

Карни успя да закрепи финансовата система на Великобритания. Кредитната активност се подобрява, а така и финансите на домакинствата, както и потребителското доверие. Той каза, че положителните промени се дължат и на възстановяването на щатската икономика.

В първата си реч извън Острова, откакто пое кормилото на 319-годишната централната банка на Великобритания през юли, канадският централен банкер обори привържениците на „продължаващата стагнация“, сред които са бившият американски финансов министър Лари Съмърс.

Те твърдят, че растежът в развитите икономики е малък или напълно отсъства заради високите нива на дълг, застаряващото население и намаляващите технологични иновации.

Според Карни съществуват няколко причини да се предполага, че развитите икономики не могат да постигнат отново отчетените в миналото високи темпове на растеж. Той добави, че агресивните действия от страна на централните банки обаче може да помогнат.

И АЦБ, и Федералният резерв на САЩ намалиха лихвените проценти почти до нулата и извършват мащабни програми за изкупуване на активи, за да стимулират икономическия растеж. Сега те подкрепят действията си с т.нар. „бъдещи насоки“ – стратегия, предназначена да стимулира разходите на домакинствата и бизнеса, като същевременно ги успокоява, че лихвените проценти по кредитите ще останат ниски, докато не е налице трайно икономическо възстановяване.

„Възстановяването може и да набира скорост, но нашите икономики са далеч от нормалното“, подчерта Карни.

Той призна, че подобни експанзионистични политики могат да предизвикат нежелани последици. Критиците казват, че по този начин централните банки надуват балони на пазара на недвижими имоти и на други пазари на активи, като така сеят семената на бъдещи финансови кризи.

Гуверньорът на АЦБ смята, че това са реални рискове, но подчерта, че централните банки сега притежават инструментите, с които да ги управляват.

АЦБ наскоро оттегли подкрепата си за ипотечното кредитиране във Великобритания и даде знак, че може да предприеме по-нататъшни действия, за да охлади жилищния пазар на Острова.

Карни каза още, че, докато централните банки могат да помогнат за възстановяването на икономическия растеж, то все пак техните правомощия са ограничени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *