Маскирани като туристи варненски общинари ще проверяват квартирите

Маскировка на туристи, смятат да използват общински служители, за да хващат браншовици, които не плащат курортни такси.

Във Варна много частни лица предлагат подслон на летовниците за няколко вечери, съобщи varna24.bg.
Квартирите обаче не са категоризирани, както изисква нормативната уредба и съответно от тях не влизат такси в местната хазна.
За да успеят да хванат хитреците, чиновниците от отдела по търговия и туризъм ще навличат къси панталони и слънчеви очила.
После ще обикалят около гарите и други ключови места, където се навъртат предлагащите нощувки.
Междувременно, общинарите усилено сърфират в интернет сайтове, където се предлага този тип подслон. По този начин те се надяват да изловят предприемачите, които не искат да плащат налози. Според собственици на големи хотели на Златни пясъци, хората, които предлагат частни квартири за нощувки, не са им конкуренция.
По-големият проблем според тях e, че жилищното строителство в комплексите е било разгърнато без регламент.
„Водят се за апартаменти, а се ползват като хотели без да плащат налози“, коментира собственикът на верига хотели Григор Фиданов. По думите му, общината трябва да вземе мерки за да излязат тези пари от сивата икономика.
Масови проверки на нощувки и в категоризираните хотели е предприела общината. От началото на седмицата служителите на контролния отдел са започнали да инспектират малките семейни обекти в курортните зони около града.
На вечер се проверяват по 2-3 хотела, като до момента са инспектирани най-малко 15 обекта. За разлика от колегите им в Бургас, които констатираха нерегистрирани над 2800 нощувки в тамошните хотели, местните проверяващи до момента не са установили далавераджии.
От отдела коментираха, че по документи на досега проверените всичко им било наред. Вписаните в регистрите на хотелите туристи отговаряли на бройката на реално присъстващите там. Това обаче не означавало, че курортни такси не се крият.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *