Маскирани свиха 40 000 лв. за пенсии

СЛИВЕН. Истински ешкън като от холивудски сценарий се разигра на мегдана в ямболското село Роза. Двама въоръжени до зъби маскирани бандити обраха инкасо на „Български пощи“ с 40 000 лева. Кражбата станала малко след 10,30 ч. По това време в центъра на селото пристигнал инкасо автомобил на „Български пощи“, охраняван от гардове на софийската фирма „Асо Пирели“. Още докато охранителите били в автомобила, ги атакували двама бандити с маски на лицата. „Лягайте на земята“, викали крадците с пушки в ръце. Бандитите заставили гардовете да се проснат на асфалта, след това натъпкали парите в чували и изчезнали в неизвестна посока с лек автомобил. По време на бандитската атака шофьорът на автомобила успял да избяга и, уплашен до смърт, се скрил в сградата на пощата. Оттам той се обадил в полицията. Заради шока обаче нито един свидетел така и не видял с каква кола са избягали двамата престъпници. Парите бяха за пенсиите на възрастните хора в селото, сега какво ще правим, вайкали се гардовете и шофьорът на инкасото.

Минути след като водачът на автомобила с парите се обадил в полицията, всички пътища в Ямболско и съседните области били блокирани, съобщиха вчера от местното РПУ. Уведомени са областните полицейски дирекции и полицията в София.

По първоначални данни в автомобила инкасо е имало един охранител и един шофьор. „Стандарт“ научи, че гардът бил на работа за първи ден и на всичко отгоре не бил надлежно инструктиран. Според униформени в действията на охранителите са допуснати куп нарушения на инструкцията за превоз на пари инкасо. Ямболският клон на охранителната фирма е проверяван два пъти през декември 2006 г. И в двата случая са констатирани нередности. От фирмата така и не са представили в полицията актуален списък на своите гардове и не са извършили годишна оценка за сигурност по обслужващите маршрути. „Стандарт“ научи още, че в разрез с изискванията гардовете държали парите за пенсиите извън касата на автомобила. Нарушена била и разстановката на двамата охранители, която е задължителна, категорични са от полицията в Ямбол.

Георги Мангинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *