Масовата подмяна на касовите апарати ще струва близо 100 милиона лева

Финансовото министерство удължи срока, в който търговците трябва да подменят касовите си апарати или софтуера им, но това няма да намали допълнителните им разходи. По груби оценки на НАП харчовете ще достигнат 100 млн. лв. Близо 220 000 машини трябва да бъдат подменени с нови и още толкова да получат обновен софтуер.Масовата подмяна на касовите апарати ще струва близо 100 милиона лева.

Резултат с изображение за касови апарати

Фискалните устройства трябва да отговорят на новите изисквания, гласувани в Закона за ДДС през пролетта, според които те трябва да подават в реално време към НАП информация за всяка издадена касова бележка. Освен това върху касовите бележки трябва да се отпечатва баркод, с който потребителите чрез специално приложение да проверяват дали покупките им са отчетени пред данъчните. Финансовото министерство публикува на сайта си свързаните с това промени в наредбата за регистриране на продажбите.

Първи с изискванията трябва да се съобразят регистрираните по ДДС търговци. За тях срокът за подмяна на фискалните устройства е март 2019 г., а не началото на 2019 г., както се предвиждаше първоначално. За всички останали срокът е юни 2019 г., а за търговските вериги, които ползват интегрирани автоматизирани системи за продажби – края на 2019 г.

До 1 октомври тази година обаче производителите и разпространителите на софтуер за управление на продажбите трябва да декларират пред НАП, че продуктите им отговорят на изискванията на наредбата. Това ще засегне над 20 000 фирми, които, вместо касови апарати, в момента ползват компютърни конфигурации, свързани с фискални принтери, информира в.Сега.

Те ще трябва да бъдат актуализирани или подменени, тъй като от НАП твърдят, че между 30 и 70% от оборота на тези обекти остават скрити заради манипулации на софтуера. По оценки на приходната агенция разходите за бизнеса за актуализацията на софтуера са средно около 120 лв. на работно място. Подмяната на принтера пък ще струва средно 275 лв.

Разходите на фирмите за касовите апарати ще могат да бъдат признати за данъчни цели, което означава, че с тях ще се намали данъчната основа и ще се плати по-малко данък, обясниха от НАП. Оттам увериха, че в момента при покупка на касов апарат фирмите издават ваучер, с който, след влизане в сила на наредбата, ще извършат нужните настройки по фискалното устройство безплатно.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *