Масово се продават хотели по морето

 Масово се продават хотели по Черноморието. Предлагането многократно надхвърля търсенето, съобщава в репортаж по темата bTV.
Около 70 на сто от офертите са за презастроеното Южно Черноморие. Два пъти по-малко са на север. Много от тях са активни поне от година, но все още няма нови собственици.

Най-често хотелиерите са принудени да се разделят с имотите си заради задължения към кредитори, обясняват от агенция, която предлага над 50 хотела, близо половината – на морето.
„Повечето хотели са построени с кредити, поради неуспеваемостта да се запълнят тези хотели просто хотелиерите изпитват голяма трудност да покрият своите кредитни задължения и поради тази причина се прибягва до продажба на самия бизнес”, каза Евгени Златев, регионален мениджър на агенция за имоти.
Кризата в туризма също оказва влияние.
„Първо не могат да договорират 100% базите си, второ не могат да си обслужват кредитите и оттам нататък не му остава нищо друго на човек, освен да мисли за продажба, да прехвърли отговорността на друг или да даде някой друг да си троши главата”, заяви Димитър Лефтеров, от българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.
Продават се и хотели, които не отговарят на съвременните стандарти, като екстри и услуги, или пък са по-отдалечени от брега.
Цените започват от 400 хиляди и надхвърлят 10 милиона евро. Ако въобще се сключват сделки, те са на по-ниска цена от обявената първоначално.
„Не бих казал, че има  голямо търсене, особено за големи хотели, по-скоро има търсене за по-малките до 500 хиляди евро крайна цена. Интерес по принцип към тях проявяват инвеститори от среден клас и в момента предимно руски клиенти”,  допълни Евгени Златев.
Край морето е пълно с комплекси от апартаменти за продажба.  Съветът за хората с много пари в брой е да купуват сега, защото цените няма да падат повече.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *